ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Печалбите от руския износ намират убежище в квази-банка и юани

банки

Малко известно поделение на основната руска фондова борса в Москва се е превърнало в жизненоважна връзка към глобалната финансова система, от която в руската хазна постъпват десетки милиарди долари и евро от продажба на суров петрол и други суровини.

Според запознати с дейността му лица, Националният клирингов център (НКЦ) отчита ръст във валутните си наличности през тази година. Той е ключова връзка в търговията на природен газ и досега избягва американските и европейските санкции, засегнали централната банка и основните руски кредитори. По-голяма част от парите в НКЦ, които той държи в полза на банковите институции в Русия и на клиентите им, са в юани – рязък завой от щатския долар, еврото и другите "неприятелски" валути, координиран с "Банк России", допълват добре информираните източници. По-дребните несанкционирани кредитори също отчитат скок на наличностите в юани и други чуждестранни парични единици.

Способността на Москва да неутрализира ефекта от санкциите благодарение на продължаващия приток на кеш от износ на енергия и на други суровини, вбесява официалните власти в САЩ и Европа, полагащи усилия да изолират Кремъл от финансовите си системи след руското нахлуване в Украйна на 24 февруари. Сред санкционираните е и "Банк России" и тя вече не е обичайното "хранилище" за постъпленията в чуждестранна валута, чийто приток не спира със скока на цените на енергията. На фона на тези промени, валутните наличности на НКЦ буквално се множат. 

"НКЦ няма собствени пари" и "всичките средства в него са на банките и по-точно – на техните клиенти, които те влагат в него, защото той може да осъществява плащания в долари" благодарение на кореспондентските си сметки в американски банки, коментира Олег Виюгин, който до юни 2022-а беше член на борда да НКЦ. Преди това той е бил председател на надзорния съвет на Московската фондова борса, заместник председател на "Банк России" и заместник министър на финансите. "След слуховете, че НКЦ също ще бъде санкциониран, основните доларови вложения бяха конвертирани в юани", допълва Виюгин. Китайската валута е загубила около 12% от пазарната си оценка към щатския долар от началото на годината.

Колко точно пари има в НКЦ не е ясно. Откакто наказателните акции на Запада замразиха около 300 млрд. щ. долара от резервите на "Банк России", официалните руски власти започнаха да дават само най-обща информация, но не и подробности и разбивки на руските вложения. Досега поделението на Московската фондова борса не е санкционирано от Запада, въпреки че през септември Вашингтон добави главния му изпълнителен директор в "черния" си списък. Решението на Кремъл през пролетта да изиска от купувачите на руски природен газ в Европа да насочват плащанията през НКЦ означава, че налагането на ограничения на трансакциите с него ще възпрепятства жизнено важни енергийни доставки.  

На практика, излишъкът от валутни ресурси, които навремето прибираше "Банк России", в момента е в квази-частно владение, защото наказателните мерки отнеха възможността на централните банкери да оперират на валутния пазар. В нормални условия, като клирингова къща на Московската фондова борса, НКЦ работи като посредник между играчите на пазарите – от сделките за валутен обмен до деривативите. 

Икономисти на агенция "Блумбърг" изчисляват общия размер на допълнителните печалби от руския износ на над 100 млрд. щ. долара въз основа на данни на "Банк России" за разплащателната сметка, показващи ръст на международните активи. В тази връзка икономисти коментират, че руската централна банка е загубила половината от интернационалните си резерви през тази година, но това не е попречило на страната да трупа задгранични ресурси, защото след като "Банк России" е спряла операциите на открития пазар, частният сектор я е заместил. 

По официални данни, нетният размер на чуждестранните активи, които Москва е акумулирала през третото тримесечие, е достигнал почти 47 млрд. щ. долара след набраните 25.7 млрд. долара през предишните три месеца. В последния си отчет за разплащателната сметка през октомври централните банкери отдават този ръст на търговското финансиране и авансовите плащания към чуждестранните партньори. "Банк России" отдаде по-високите обеми на финансовите активи през второто тримесечие отчасти на националните кредитори и на небанковите кредитни организации (категория, в която е включен и НКЦ), събрали средства във валутните си сметки от приходи от износ в условията на високи цени на енергията. 

Огромни суми се изливат във финансовата система на Русия в резултат на рекордния излишък по текущата сметка на страната, която "Банк России" прогнозира да достигне 243 млрд. щ. долара през тази година – почти двойно повече от 2021-а. В миналото руската централна банка прибираше около 70% от този излишък и го насочваше към резервите си, но бе принудена да се откаже от тази роля след като голяма част от валутните й вложения бяха замразени.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст