ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петиция иска отхвърляне на “македонистка” резолюция на Конгреса

Македонската патриотична организация мпо сащ канада

Македонската патриотична организация в САЩ и Канада отвори в интернет петиция под наслов "Спрете резолюция 741 на Камарата на представителите и възстановете историческата истина".

В документа се изразява неодобрение за резолюцията, определяща "месец септември 2022 г. за месец на македонското американско наследство и честването на македонския език, историята и културата на македонските американци и техния невероятен принос към САЩ". Петицията е достъпна на сайта thepetitionsite.com.

Авторите на петицията твърдят, че резолюцията се основава на фалшификации и манипулации и цели да използва американския Конгрес като инструмент за пренаписване на историята и легитимиране на твърдението, че "македонски" етнос и език са съществували преди 1944 г.

"Приемането на резолюцията би било равносилно на официално одобрение от САЩ на политиката на СССР, Коминтерна и лично на Йосиф Сталин за унищожаване на хилядолетната история и присъствието на българите в географския район Македония и създаване на "македонска" етническа група от българите, населяващи географския район Македония", пише в петицията.

В текста се посочва още, че истинският подбудител на резолюцията е организацията "Обединена македонска диаспора" (ОМД), която според авторите на петицията е финансирана и направлявана от чужбина с цел да повлияе на общественото мнение и институциите в САЩ.

"В действителност ОМД се опитва да легитимира концепции и политики от най-мрачните времена на комунистическия тоталитарен режим, разработени от СССР под ръководството на Йосиф Сталин и наложени с безразсъдна бруталност от комунистическа Югославия. Тези политики са стрували живота на десетки хиляди българи в географския регион Македония. Много други са били принудени да напуснат родните си земи, за да спасят живота си", пише още в текста на предложената подписка.

Според авторите сега ОМД и нейните сътрудници "се опитват да накарат Конгреса на САЩ да оправдае със задна дата резултатите от "физическия и културен геноцид над етническите българи, извършван в географския район Македония през пo-голямата част на 20 век".

"Това е морално неприемливо за милиони българи и за американците, наследници на българи от Македония, емигрирали в САЩ в търсене на безопасно убежище", заявяват авторите на петицията.

В текста на петицията се изреждат и редица "бомбастични исторически фалшификации", които се съдържат в резолюция 741. Така например се посочва, че в параграф 3 на резолюцията пише, че след 1880 г. хиляди македонци са избягали в Америка, като, както се отбелязва в петицията, "умишлено не се обяснява, че до 1944 г. не е имало етнически "македонци", а македонец е значело някой, дошъл от региона Македония, без оглед на етническата му принадлежност.

Като "смехотворно" е определено и твърдението в резолюцията, че "македонското присъствие" в САЩ датира от 1492 г. "Лесно потвърдим исторически факт е, че нито някакви европейци са достигнали земите на днешните Съединени щати през 1492 г., нито някакви етнически "македонци" са съществували преди началото на комунистическата политика за създаването им през 20 век", се посочва още в текста.

Освен това, както пишат авторите, мнозинството от "изтъкнатите македонци", споменати в резолюция 741, недвусмислено са декларирали и демонстрирали приживе своя български етнически произход.

Досега петицията е събрала 140 подписа, а стремежът е да събере хиляда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст