ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков бил изненадан от новината за партията на Янев

Министерски съвет Кирил Петков

Партията на Стефан Янев ме изненада. Три дни след уволнението си вече е в готовност за създаване на партия. Това заяви премиерът Кирил Петков. Той посочи, че от сегашната си позиция смята, че е било грешка бившият вече военен министър Стефан Янев да е част от кабинета. "Ние го поканихме на база добрата работа в служебното правителство. Едно е много опасно обаче – когато един министър говори със собствен глас. Не е в координация с цялото правителство, а имаме различни гласове от името на изпълнителната власт. Това е наистина некоординирана опасност", каза премиерът.

Според него по време на войната най-големият риск за България е свързан с ядрените централи в Украйна. "Вярвам, че няма опасност от война у нас. Българското население трябва да е спокойно. От друга страна опасността е тази война да продължава в Украйна много дълго време и да стане ужасяваща война, в която много хора умират и да има рискове като например за техните ядрени централи – да, има такъв риск", обясни министър-председателят. "Аз лично видях опасност, когато сградата на техния АЕЦ пламна. Това за мен беше директна заплаха за нашата сигурност. Рискът с ядрените централи на Украйна за мен е номер едно опасност за българското население. Министерският съвет отпусна вече средства, за да сме готови. Не трябва да плашим българското население, но ние трябва да сме готови за всичко… за таблетки с йод и сигналната система, която също не работеше изцяло. Това е важно. Още в понеделник свиквам специален щаб, който да подготви всичко, което би трябвало една държава да има, да влезе в оперативна готовност", каза още той.

Премиерът обясни, че потенциално можем да подпомогнем на Украйна с жилетки, каски, но до този момент България единствено и само е дала хуманитарна помощ. "България не е изпращала никакви боеприпаси, нито оръжие. Ние сме много близо до този конфликт. Видяхте заплахите, които и Путин направи. Трябва много внимателно да организираме нашата подкрепа, но това, което мога да кажа, че както виждаме всички общоприети европейски действия, в които не се изискват двустранни действия, ние говорим в един глас с Европа", обясни министър-председателят.

Държавата ще плаща на хотелиерите със задна дата по 40 лв. за настаняване на бежанците от Украйна. Ще има специална система за подпомагане. Плащанията ще минават през Министерството на туризма. "До този момент имаме хора, които са доброволци и аз наистина ги поздравявам. Показаха, че отварят вратите на техните хотели и на къщите си за бежанците", изтъкна Петков.

Кирил Петков увери, че запаси от пшеница имаме до 2023 г. Има осигурен резерв и от горива. "Тези количества ги държим така, че да сме сигурни, че ако стане истинска голяма криза, която не е на база на паника и на Фейсбук, имаме запаси от горива и от пшеница", увери той.

Петков обяви, че ще предложи на Тодор Тагарев, който първоначално бе предложен за военен министър, да бъде съветник  за действия в кризисни ситуации.

Той коментира и смяната на главния прокурор Иван Гешев: "Всеки ден, в който България се събужда с този прокурор, аз чувствам, че сме изостанали с един ден от нужната съдебна реформа"

Премиерът призова президента Румен Радев да направи ясен анализ на работата на НСО заради събитията на Трети март. Тогава при напрежение на връх Шипка премиерът беше замерян със снежни топки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст