ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът излезе пред протестиращите срещу зеления сертификат

Премиерът Кирил Петков се срещна с протестиращи срещу зеления сертификат

Премиерът Кирил Петков излезе пред протестиращите срещу зеления сертификат, организирани от "Възраждане". Намерението си да се срещне с тях обяви в кулоарите на парламента. "Ще видите един министър-председател, който пеша тръгва от Народното събрание и отива при протестиращите", заяви Петков.

Премиерът бе посрещнат със скандирания "Оставка". Виковете позатихнаха единствено преди министър-председателят да вземе думата, тъй като лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов отчете, че премиер до момента не е слизал на техен протест и по принцип приветства решението за отпадане на сертификата.

"Тук съм при вас, за да чуете и видите, че съм готов да чуя вашите критики. Нашето правителство не го е страх да си говори с народа. 12 години са ни крали досега. Трябва да работим заедно, иначе нямаме никакъв шанс", обърна се министър-председателят към протестиращите, събрали се пред Министерския съвет. И припомни, че управляващите планират пълното отпадане на зеления сертификат. Недоволните, които настояват това да се случи още днес, отвърнаха с още викове "Оставка".

"Трябва да започнем да си говорим, хора. Трябва да работим заедно. Ако искаме да имаме силна държава, тази държава трябва да работи заедно със собствените си граждани – стига сме се делили на сто различни парчета", апелира Петков, опитвайки се да надвика демонстрантите. "Единият вариант беше да си стоя горе в офиса и да ви гледам през прозореца, но протестът е нещо важно", добави той. Думите му отново обаче бяха заглушени от скандиранията и в крайна сметка се отказа. Протестиращите го изпратиха, скандирайки "Довиждане".

Преди да отиде при демонстрантите, Петков коментира и подготвяните протести на различни съсловия, недоволни от Бюджет 2022, който се обсъжда днес на второ четене в парламента. "В момента бюджетът е най-доброто, което можахме да направим в тази ситуация. Защо правим актуализация на бюджета? Защото след няколко месеца всички реформи, които сме заложили в коалиционното споразумение трябва да започнат да се случват. Вкарваме актуализацията. Каква е идеята? След реформата ние няма да намаляваме бюджетите. Просто с увеличението на ефективност ще отиват при хората, които работят повече. В случая за "Огнеборец", това си говорихме и вчера със синдикатите, че така ще има повече пари за полицаите и за хората, които се борят с престъпността", каза премиерът пред репортерите. "Обикновено реформа означава да се реже от бюджета. Тук не е така. С увеличението на ефективността вдигаме парите, които се връщат обратно към системата", добави той. "Този бюджет е много добър. Имаме 8,2 млрд. за капиталови разходи. Инвестираме в човешкия капитал. Увеличаваме заплатите на учителите, но за ресорите, в които ще има реформа, актуализацията е измислена. Това ще кажа на протестиращите“, изтъкна министър-председателят.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст