ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът очаква спад в цените на енергията

Кирил Петков

Всички чакаме бързо цените да паднат, заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел в отговор на критика от страна на президента Румен Радев, че все още няма резултат от новите назначения в енергетиката. По думите на Петков ресорното министерство дава всичко от себе си. "Хората в КЕВР са големи професионалисти и сега чакаме през следващите две седмици да кажат своя разчет. За мен нещата се движат в правилната посока. Фактът, че февруарските сметки акумулираха държавните помощи от януари и декември – всички видяха разликата. Това ще се случи и през март", увери премиерът. 

Петков коментира и критиките на главния прокурор Иван Гешев заради намаления бюджет на Министерството на правосъдието. "Бюджетът е разчетен до какъв лимит може да имаме дефицит. Обсъди се, че 20 млн. ще се вкарат в наука при младите учени в БАН. Иновациите са бъдещето на България. Бюджетът на прокуратурата и сега е доста голям, особено за нивото на правосъдие, което получаваме", каза той.

По повод протеста на „Възраждане“ през следващата седмица и информацията за подготвяни провокации, министър- председателят посочи, че цялото правителство иска да бъде отменено изискването за зелен сертификат. "Изчакваме само рискът да падне от здравната система, но те са нетърпеливи и ще дойдат на протест. Това е една сравнително малка група от хора, но има една голяма група от хора, по наша информация, която идва и ще бъде включена в този протест само за да показва несъгласие с българското правителство. Част от криминалния контингент от различните райони на България ще бъдат включени, за да се опитат да направят провокация", добави той.

По-рано днес министър-председателят участва в срещата на членовете на Европейския съвет. Държавните и правителствените лидери обсъждаха ситуацията между Русия и Украйна. "Европа има две съобщения по повод кризата с Украйна: "Всички сме заедно и не може да има разделение по общата позиция във връзка с Украйна. "Прави се всичко възможно за деескалация на напрежението по дипломатически път", подчерта Кирил Петков.

В белгийската столица премиерът разговаря и с френския президент Еманюел Макрон по повод европейската интеграция на Северна Македония. Петков заяви, че Макрон е приветствал конструктивния диалог между София и Скопие и договорените общи проекти и съвместни групи като стъпка в правилната посока. Българският министър-председател е получил уверение от френския държавен глава, че може да разчита на подкрепата му на европейско равнище.

Премиерът изрази увереност, че няма да се стига до ново отлагане на Плана за възстановяване и устойчивост. Допълни, че е срещнал разбиране от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод исканата отсрочка, за да се коригират някои предложения в сектор "Енергетика". "Тя разбира много добре и това го отрази ясно, че в момента не може да се увеличи допълнителната зависимост на газ в българската енергийна система. Така че отпадането на парогазовата централа в този случай, когато се говори как Европа трябва да намали газовата си зависимост, е абсолютно ясна позиция. Сега трябва да видим какъв е алтернативният вариант", отчете Петков.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст