ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Продължава обсъждането на Бюджет 2022 на второ четене

Парламент бюджет 2022  Любомир Каримански

Втори ден парламентът обсъжда държавния бюджет за тази година. 

Вчера след 12 часови дебати мнозинството в Народното събрание одобри приходната и разходната част на Бюджет 2022. Заради липса на кворум работата по законопроекта бе прекратена снощи около 22 часа.

Днешните дебати по същество бяха прекратени заради гласуването на декларацията на Народното събрание за войната в Украйна и изслушване на министъра на отбраната Стефан Янев и представители на службите.

Депутатите все пак успяха да гласуват бюджета на няколко ключови институции, като най-спорни се оказаха парите за съдебната власт.

20 милиона лева по-малко спрямо първоначалното предложение на кабинета – това окончателно записаха депутатите в текста, с който се уреждат средствата за Висшия съдебен съвет (ВСС).

Намалената субсидия е в частта на прокуратурата, а парите ще бъдат пренасочени към БАН.

„Дойде момент, в който противопоставяме ВСС и независимостта на правораздавателната система с БАН. Ако това са управленски решения, ако това са предлагани реформи, не е добър знак", коментира Александър Иванов от ГЕРБ.

Според опозицията при управляващите има „фиксация върху главния прокурор“.

„С днешния бюджет на съдебната власт ние виждаме една наказателна операция на изпълнителната власт към една част от съдебната власт", аргументира се Йордан Цонев от ДПС.

​За да се увеличат парите на БАН, трябва да се намери източник, опонираха депутати от управляващата коалиция, а министърът на правосъдието Надежда Йорданов увери: „Ние не говорим за намаляване на бюджета на съдебната власт, нито на бюджета на прокуратурата. Говорим за увеличаване на бюджета на съдебната власт и на бюджета на прокуратурата“.

С промените в Закона за съдебната власт няма да се прави редакция на механизма за възнаграждение на магистратите, увери Йорданова.

„Това, което ще предложим на вашето внимание – отпадане на кариерните бонуси за членовете на ВСС и на Инспектората към ВСС“, подчерта правосъдният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст