ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Раздвоение на личността или обикновено салтомортале?

Парк Бачиново

Сценаристите на един от най-мимолетните политически проекти у нас – "Има такъв народ", бързичко напуснаха сцената. Но тъй като целият им гастрол мина под мотото "Шоуто трябва да продължи", неколцина от актьорите в него продължават да изнасят регионални моноспектакли.

Такъв е случаят в Благоевград, където от началото на годината кметът Илко Стоянов (ИТН) се опитва да остане в играта, въпреки че цената за тази му привилегия е на път да вкара общината в сериозен дългов капан.

Става въпрос за лансираната още през януари идея на Стоянов за реализацията на грандиозния и безсмислен проект, известен главно с претенциозното си име – "Scapto Therme Aqua Park Bachinovo". В първоначалния си вариант, начинанието трябваше да глътне "само"  29.170 млн. лева. Съвсем естествено, тези пари щяха да бъдат осигурени като кредит, който

общината ще връща в продължение на 20 години.

В началото на февруари, в публикацията си „Прокуратурата погна кмета на Благоевград“, "БАНКЕРЪ" разработи темата много подробно.

Както още тогава съобщихме, че никой така и не е разбрал кой, как и кога е изчислил точното количество на милионите, които градоначалникът иска да закопае в "Бачиново". Никой нямаше никаква представа и за другото – по колко точно трябва да печели общината от реализацията на мегаидеята, за да погаси и 29-милионната главница, и дължимите лихви в размер на… 11 милиона лева.

Последваха протестни петиции и отворени писма, подписани от десетки видни благоевградчани. "Претенциите" им бяха само две –

нормално провеждане на обществено обсъждане

и изработване на коректна финансова обосновка.

Явно осъзнал, че работата не отива на добре за него, кметът Стоянов направи няколко крачки назад и една-две встрани. В смисъл такъв, че окастри сериозно грандиозността на проекта и намали бъдещия общински дълг почти наполовина – 17.348 милиона лева. Със срок на погасяване до 240 месеца, който започва да тече след 2 години гратисен период. Обезпечението също изглежда благоразумно – залог върху настоящи и бъдещи приходи на общината, а не ипотекиране на общински имоти.

Въпреки приземяването и изтрезняването на кмета, на сесията си, проведена на 27 май, местният парламент в Благоевград отхвърли идеята на градоначалника общината да тегли милиони, за да строи "нещо", което не се знае дали ще носи приходи.

В края на септември обаче, по предложение на ДПС, бунтарите удрят челца където трябва,

забравят досегашната си съпротива срещу проекта

и дават съгласието си "кметския" кредит да бъде изтеглен. 

Областният управител Николай Шушков обаче на секундата атакува "кредитното" решение на Общинския съвет пред Благоевградския административен съд с основния аргумент, че според действащата нормативна уредба единствено кметовете имат право да внасят в общинските съвети предложения за поемане на кредити. Съветниците такива правомощия нямат, независимо от това дали са на ГЕРБ, на ДПС или на някой друг партиен колос.

"Постъпката" на областния управител засега стопира аква проекта в парк "Бачиново", но страстите продължават да кипят. непосредствено след решението на Общинския съвет, един от опонентите на градоначалника и съратниците му – председателят на Икономическата комисия в Общинския съвет Красимир Роячки,

хвърли оставка и уведоми за това избирателите си

чрез специален пост във Фейсбук профила си:

Уважаеми съграждани,

Днес на извънредна сесия на Общинския съвет с извънредна точка, без присъствието на граждани, зад гърба ви, беше взето решение за изтегляне на най-големия кредит в историята на община Благоевград за обновяване и реконструкция на парк Бачиново. Несъгласието ми с решението се състои в това, че такива проекти трябва да бъдат изграждани с европейско финансиране, а не чрез поемане на дългове, които ще връщат и децата ни.

Припомням ви, че само преди два месеца голяма част от общинските съветници отхвърлихме това предложение на редовна сесия, сега беше вкарано отново извънредно и мнението на част от колегите ми вече беше променено, по необясними за мен причини. Като общински съветник и председател на Комисията по икономика в ОбС подавам оставка, тъй като подобни решения противоречат на личния ми морал и възгледи за начина на водене на политика от община Благоевград“.

Непосредствено след това, гражданска група внесе в Общината подписка

за провеждане на референдум срещу тегленето на заема.

И тук се случи… немислимото: кметът Илко Стоянов приветства начинанието на "враговете" си, похвали себе си като върл радетел на пряката демокрация и обяви, че взема референдума под свое покровителство като предлага на Общинския съвет да го обогати с шест "уточняващи" въпроса, отправени директно към неговите съграждани:

  1. Съгласни ли сте Община Благоевград да запази и развие аквапарка и той да не бъде разрушаван?
  2. Съгласни ли сте "Бачиново" да остане изцяло зелена зона без право на застрояване?
  3. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно 70% от ресурсите на минерална вода, която притежава?
  4. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно нова ски зона в местността "Бодрост – Картала“?
  5. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно високотехнологична и паркова зона на територията на бившите казарми в града?
  6. Съгласни ли сте Община Благоевград да развие самостоятелно индустриална зона "Зелендол"?“

След всичко казано дотук, не е лошо да припомним, че в началото на годината

срещу инвестиционните амбиции на кмета скочиха

и една друга категория хора – членовете на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България.

От името на колегите си, нейният председател арх. Александър Сандев изпрати на благоевградския градоначалник писмо, което трябваше да изиграе ролята на остро предупреждение за несъстоятелността на проекта.

В това писмо членовете на колегията (около 80 архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти с проектантска правоспособност в устройственото и инвестиционното проектиране) подчертават, че приветстват инициативата на Община Благоевград за развитие на градската среда, но имат сериозни опасения и забележки по представения проект, които те са направили достояние на обществеността.

И какво от това?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст