ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц: Нито НАТО, нито Байдън искат смяна на руския президент

Олаф Шолц (Ройтерс)

Въпреки нахлуването в Украйна нито НАТО, нито американският президент имат за цел да сменят властта в Русия, заяви пред обществената телевизия А Ер Де германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес.

Имах възможност да разговарям дълго с него (президента Джо Байдън) в Белия дом и обсъдихме и тези въпроси, допълни Шолц.

При посещение във Варшава в събота Байдън заяви, че руският му колега Владимир Путин "не може да остане на власт". Веднага след това Белият дом увери, че изказването на Байдън не е било призив за "смяна на властта".

"Демокрацията, свободата и правото имат бъдеще навсякъде, обзалагам се, че дълбокото ни желание като човешки същества е да живеем в демокрация", каза пред телевизията Шолц. "От народите и нациите обаче зависи да се борят за тази свобода", подчерта той. "Това, което сме длъжни да гарантираме, е да няма нарушаване на целостта и суверенитета на държавите", допълни канцлерът.

Запитан за оръжейните доставки от Германия, които Киев смята за недостатъчни, Шолц отговори: "Правим всичко по силите си". Той каза, че според него оръжията, които вече са доставени от Запада, са довели до "значителни успехи". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст