ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Афганистан въведоха забрана за бизнеса с криптовалути

Пари

Централната банка на Афганистан е въвела забрана в национален мащаб за използване на криптовалути от този месец. А режимът на талибаните е арестувал няколко дилъри, които са нарушили заповедта за прекратяване на търговията с цифрови токени, съобщава Bloomberg като цитира високопоставен полицейски чиновник.

„Репресиите са започнали след като някои афганистанци се обърнаха към криптовалутите, за да запазят своето богатство и да го държат извън контрола на талибаните. Криптовалутите станаха популярен начин за превод на пари в страната и извън нея, която е изключена от световната банкова система заради санкциите, наложени на новите управляващи в Афганистан“, отбелязват от агенцията.

Шефът на отдела за разследване на престъпления в полицейското управление в град Герат – Сайед Шах Саадаат, е съобщил за Bloomberg, че „Централната банка е издала нареждане за забрана на всички бюра за обмен на валута, на частни лица и на бизнесмени да търгуват с „измамни“ цифрови валути, такива, които обикновено наричат биткойни“.

Саадаат е казал още, че 13 човека са били арестувани. Повечето от тях обаче са били освободени под гаранция.
„В град Герат, третият по големина град на Афганистан и център на търговията с цифрови токени, са били затворени над 20 фирми, свързани с бизнеса с криптовалути. Четири от шестте крипто-брокерски кантори в Афганистан са разположени в града, който е на около 75 мили (121 километра) от иранската граница“, уточняват от Bloomberg.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст