ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В германската провинция Долна Саксония избират местен парламент

Олаф Шолц (Ройтерс)

Избори за местен парламент ще има днес в Долна Саксония – една от шестнадесетте федерални провинции на Германия, разположена в Северозападната част на страната. 

Във федералната провинция живеят около 8 млн. жители, а право на глас имат 6.1 млн. избиратели. 

Досега парламентът е доминиран от коалиция между Социалдемократическата партия и Християндемократичния съюз. Допитванията преди вота дават на социалдемократите между 31 и 33 процента от гласовете, а на християндемократите – 28 процента. На трето място се нареждат зелените с 16 процента.

Днешните избори се смятат за тест за канцлера Олаф Шолц и неговата партия, тъй като те се повеждат в момент на високи енергийни цени и на продукти от първа необходимост в страната, и на фона на предвестена рецесия за идната година в най-голямата европейска икономика.

Долна Саксония (Niedersachsen) 

има площ от 47 613 км² територия. Тя граничи със Северно море и с федералните провинции Шлезвиг-Холщайн, Хамбург, Мекленбург-Предна Померания, Бранденбург, Саксония.Анхалт, Тюрингия, Хесен и Северен Рейн-Вествалия, и Кралство Нидерландия. Провинция Бремен формира анклав в Долна Саксония. Столица на провинцията е град Хановер, а по-големите градове са Хановер, Брауншвайг, Оснабрюк, Олденбург и Гьотинген.

В средната част на федералната провинция са разположени най-големите градове и икономически центрове: Хановер, Хилдесхайм, Волфсбург (с централата на фирма Volkswagen), Залцгитер и Брауншвайг. Регионът в североизточната част на провинцията се нарича Lüneburger Heide (Люнебургска степ) – най-голямата степ в Германия, а през Средновековието е била мощен и богат регион заради търговията със сол. На север, река Елба разделя Долна Саксония от Хамбург, Шлезвиг-Холщайн, Мекленбург-Предна Померания и провинция Бранденбург. Северните части на провинцията се наричат Алтес Ланд и се характеризират с многото овощни градини.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст