ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Великобритания спира продажбата на руски облигации в Лондон

Лиз Тръс (Ройтерс)

Великобритания ще спре продажбата на руски суверенни облигации в Лондон, след като президентът Владимир Путин нареди разполагане на военни сили в двата отцепнически региона в Източна Украйна. Това каза министърът на външните работи Елизабет Тръс, цитирана от Ройтерс. 

"Заявихме ясно, че ще ограничим руския достъп до британските капиталови пазари", каза Тръс пред "Скай нюз".  "Ще спрем руското правителство да набира средства чрез пласиране на суверенни облигации във Великобритания", допълни тя в интервю за телевизията. 

Ще бъдат наложени още по-строги санкции срещу ключови олигарси и организации, ограничаващи достъпа на Москва до финансовите пазари, ако Кремъл предприеме пълномащабна инвазия в Украйна, каза Тръс.

За да ограничи продажбите на руски държавен дълг в Лондон, Великобритания ще има нужда от допълнително законодателство, според източници. Клиринговите транзакции също биха били засегнати.

Според Тръс е много вероятно плановете на Путин да включват придвижване към украинската столица Киев.

Русия отрича да има планове за инвазия и твърди, че Западът е обхванат от антируска истерия, както и че многократно не е взимал предвид руските интереси след падането на Съветски съюз през 1991 година. 

Вчера, 22 февруари, Великобритания наложи санкции на Генадий Тимченко, както и на други двама милиардери, които са в близки връзки с Путин.

Британският премиер Борис Джонсън каза, че Русия се насочила към статус на държава "парий", както и че светът трябва да се подготви за следващия етап от плана на Путин, и допълни, че Кремъл полага основи за пълномащабна инвазия в Украйна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст