ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВКС пожали двоен убиец, даде му 30 години затвор

свят решетки арест затвор

Върховният касационен съд (ВКС) отмени доживотния затвор на  Викторио Александров, който в края на 2018 година уби приятелката си и едногодишната им дъщеричка. Според решението на съда, той ще бъде лишен от свобода за 30 години.

Както е известно, през октомври 2018 година Викторио Александров уби 23-годишната Дарина Министерска, взе детето им от дома ѝ, отвлече такси, а по-късно застреля едногодишното момиченце и направи опит за самоубийство.

В мотивите си ВКС написа, че съвкупната преценка на доказателствения материал не дава основание за извод, че доживотната изолация е адекватна, но по-лекото наказание – 20 години затвор, не е достатъчно справедливо.

„Недопустимо е решението за доживотна изолация на извършителя да се основава на неговите характерови особености, разгледани като криминогенен фактор извън конкретно осъщественото престъпление. Констатациите на експертите психиатри и психолози за прекомерно желание да се налага, за незачитане на чуждата индивидуалност и за склонност към манипулации чрез представянето си като жертва не са в подкрепа на тезата за изключителна тежест на осъщественото деяние, а могат да обосноват единствено необходимостта от повече усилия за постигане на поправянето и превъзпитанието на Александров“, посочват съдиите.

Според магистратите следва да се държи сметка и за установените смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало на Викторио, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, искреното съжаление за извършеното.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст