ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленски във видеообръщение призова Путин за преговори

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес във видеообръщение руския президент Владимир Путин да седнат на масата за преговори, за да избегнат гибелта на хора, съобщи украинската национална информационна агенция Укринформ.

"Искам отново да се обърна към президента на Руската федерация. На цялата територия на Украйна се водят боеве. Нека да седнем на масата за преговори, за да спрем гибелта на хора", заяви Зеленски.

Той призова Европейския съюз да действа по-бързо и решително за налагане на санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, посочва Ройтерс.

"Европа има достатъчно сила, за да спре тази агресия", каза Зеленски.

"Доколкото държавните институции в Европа не бързат с вземането на реални и твърди решения, всеки европеец в своята столица може да иде в нашето посолство и да предложи своята помощ. Освен това искайте от правителствата си Украйна да получи повече – по-голяма финансова помощ и повече военна подкрепа. Понеже тази помощ е помощ за вас. Защото това е помощ за Европа. Вие сами помагате на себе си“, каза Зеленски.

Той отбеляза, че всеки, който има боен опит и не желае да гледа нерешителността на политиците, може да дойде и да защити Европа заедно с украинците. 

"Вече ви шантажираха с газ. Унизиха ви. Искат да ви разделят, както днес се опитват да разделят и Украйна. Защитавайте се. Така, както ние защитаваме себе си", добави украинският президент. 

Руският президент Владимир Путин е заявил пред китайския си колега Си Дзинпин, че Москва е готова да води преговори на високо равнище с Киев, предаде Ройтерс, като цитира изявление на китайското външно министерство.

Китай отказа да определи руските действия в Украйна като нашествие или да отправи критики срещу Русия, въпреки засилването на руската офанзива.

Путин е заявил пред Си, че САЩ и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Русия за сигурността, неведнъж са се отказвали от поети ангажименти и са продължили да разширяват разполагането на свои военни сили на изток, въпреки стратегическите опасения на Москва, се казва в изявление на уебсайта на китайското външно министерство.

Русия е готова да води преговори на високо равнище в Украйна, гласи цитирано изявление на Путин.

Кремъл по-рано днес приветства предложението за диалог на украинския президент Володимир Зеленски.

Москва смята, че предложението за преговори за неутрален статут на Украйна е стъпка в правилната посока, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той добави, че изявлението се проучва в момента.

Говорителят потвърди, че Москва приема, че Зеленски е президент на Украйна. 

Песков обаче отказа да коментира дали на този етап е възможно да се състоят контакти между президентите на двете страни, отбелязва ТАСС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст