ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Макрон: Няма как да се нормализира обстановката без диалог с Русия

макрон

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е невъзможно да се нормализира международната обстановка без диалог с Русия. Той направи коментара пред седмичника Le Journal du Dimanche в навечерието на посещението си в Москва утре. Коментирайки ситуацията около Украйна, той подчерта, че "сега е необходимо да се намали напрежението чрез диалог, за да се избегне въоръжен конфликт", предаде БНР. Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха опасения за възможно руско нахлуване на украинска територия.

Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и неоснователна ескалация на напрежението. Песков подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи възможността за провокации, които да оправдаят подобни изявления, и предупреди, че опитите за използване на сила за решаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Междувременно американски представители заявиха, че Русия е събрала около 70% от военния капацитет, необходим за пълномащабна инвазия в Украйна, като е струпала над 100 хиляди войници край украинската граница. Американските служители заявиха, че информацията се основава на разузнавателни данни, но не могат да дадат подробности поради нейната чувствителност. Остава неясно дали руският президент Владимир Путин е решил да предприеме такава стъпка. По думите им дипломатическо решение все още е възможно.

В телефонен разговор по темата премиерът на Великобритания Борис Джонсън и президента на Франция Еманюел Макрон се съгласиха, че намирането на дипломатическо решение на напрежението между Украйна и Русия ще остане приоритет. Двамата са обсъдили и съвместната работа по пакет от санкции, които да влязат в сила незабавно, в случай на евентуално нападение от страна на Русия срещу Украйна.

За утре е планирано посещение на френския президент в Москва и Киев. А за 14 февруари и визита на германския канцлер Олаф Шолц.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст