ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Газът в хранилищата в Европа ще свърши след шест седмици при блокирането на вноса от Русия

природен газ

Запасите от газ в европейските подземни газови хранилища могат за свършат след шест седмици, ако страните от Европа решат да блокират доставките на газ от Русия, отбелязва в свой анализ британската консултантска компания Wood Mackenzie. При което при всякаква геополитическа ситуация Евросъюзът рискува да посрещне зимата на 2022-2023 година с рекордно ниски запаси от природен газ.

Ако прекъсванията на доставките се проточат, запасите от газ няма да могат да бъдат възстановени през лятото", отбелязват от WoodMac. В този случай Европа ще се сблъска с катастрофична ситуация, когато запасите от суровината в газовите хранилища за следващата зима ще бъдат близки до нула.

При такава една ситуация анализаторите на консултантската компания се съмняват в това, че европейските политици ще одобрят блокиране на вноса от Русия. Евросъюзът  просто няма да може да намери алтернативни обеми за замяна на доставките на руски газ, които, според изчисленията на Wood Mackenzie, удовлетворяват 28% от годишното търсене в Европа.

"Този сценарий подчертава колко Европа е зависима от руския газ", и тази роля, която трябва да изиграе дипломацията за осигураване на непрекъсваеми доставки, отбелязват от компанията.

От Wood Mackenzie очакват ръст на доставките на газ от Русия с 20% в близките месеци в сравнение с януарските минимуми. Европа се нуждае от допълнителни обеми синьо гориво не само за това, за да преживее тази зима, но и за подготовката за следващата. Но даже ако руският газ продължит да постъпва в Европа през пролетта и лятото, а експортът по "Северену поток – 2" така и не започне, то страните от Европа ще започнат зимата на 2022-2023 година с рекордно ниски запаси.

"Русия също така има какво да губи – не на последно място своята репутация на надежден доставчик на природен газ и "Северен поток – 2", който рискува да се превърне в "бял слон". Ако Европа реши да се откаже от руския газ, това ще бъде позитивен сигнал за производителите на втечнен природен газ от САЩ, Катар и останалия свят", отбелязват от Wood Mackenzie.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст