ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Йорданова отказва да се яви на изслушване в КПКОНПИ

надежда йорданова

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова изпрати писмо до КПКОНПИ, с което отказва да се яви в отговор на писмото-покана от комисията за „вземане на обяснения от граждани“. Тя аргументира решението си с това, че „не е налице законно обоснована причина за това“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

„Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това“, пише в отговора си министър Йорданова. 

„Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие. Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконосъобразна", се изяснява в писмото.

По-рано днес Антикорупционната комисия покани за изслушване утре правосъдния министър Надежда Йорданова. От сайта на комисията става ясно, че повод за това е проверка за наличието в Министерство на правосъдието на сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на противозаконно придобитото имущество, която Сотир Цацаров ще ръководи още 21 дни, припомнят, че тя започна на 1 януари след сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието.

Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от министър Йорданова.

До настоящия момент изисканите материали не са изпратени от Министерство на правосъдието. Затова за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите от КПКОНПИ са поканили Йорданова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст