ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сезират Рашков за ин-хаус плащания от 37 млн. лв. за “Хемус”

АМ Хемус Лот 5 Летница-Павликени-4

Неправителствената организация "Институт за пътна безопасност" сезира вътрешния министър Бойко Рашков за плащания от “Автомагистрали” ЕАД към множество строителни фирми във връзка със строежа на автомагистрала „Хемус“. Според ИПБ плащанията са на стойност 37 596 150 лв. и са извършени в последните работни дни на 2021 г., което е добре позната практика при предишното управление на пътищата.

"Плащането е извършено законно по незаконни/нищожни договори според министър Караджов. Експерти на ИПБ многократно са констатирали компрометиран и неефективен контрол от страна на Дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол“ в Агенция “Пътна инфраструктура”, която е специализирана агенция към министъра на регионалното развитие и благоустройство. При преглед на справката за извършени дейности се констатира, че справката е формална и липсват Докладите за извършен контрол от страна на възложителя. Обясненията на министър Караджов в публичното пространство са противоречиви и също предизвикват повече въпроси отколкото отговори", се казва в позицията на Института за пътна безопасност.

От ИПБ настояват да се провери дали е физически налична  механизацията, за която са изплатени десетки милиона лева, както и отчетените строителни материали дали са доставени физически на обекта. Според организацията трябва да стане ясно също дали  специалните дейности действително са извършени, както и оказван ли е натиск върху ръководството на “Автомагистрали” ЕАД за изплащането на сумата.

https://www.facebook.com/RoadSafetyInstitute/posts/1665581210446787

"От прокуратурата играят често като спирачка. Стопират производства. Има едно производство за част от делата на Автомагистрала "Хемус", което в момента стои. Има информация и за снемане на имунитет", заяви миналата седмица по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия вътрешният министър Бойко Рашков. 

По думите му въпросното производство не се движи изобщо.

"Би следвало разследващата структура да е приключила вече това дело, но без прокуратурата това не може да стане. Прокуратурата бездейства, вероятно има някаква причина, дано тя не е персонална. Ние работим в интерес на обществото, в интерес на какво тя работи, не знаем. Без прокуратурата не можем да направим нищо", обясни още Бойко Рашков пред депутатите от вътрешната комисия.

Строителният министър Гроздан Караджов заяви в неделя, че няма как на този етап настоящото управление да спре да плаща по договори, сключени от предишното.

"Докато не се прогласят от съда тези договори, ние сме задължени да си плащаме всичко, което е реално извършено и актувано. Иначе ще бъдем ние неизправната страна и ще платим още 15% неустойка. Плащаме, защото ГЕРБ са ги подписали тези договори. Това е толкова просто и логично. Тук няма нищо сензационно. Това е пиратка, която се хвърли в парламента и звучи и изглежда атрактивно, но в нея няма никакво съдържание", коментира Гроздан Караджов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст