ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Във Варна  наблягат на изграждане на скоростен еко транспорт (леко метро)

община варна

В Планът за интегрирано развитие на Община Варна за периода 2021-2027 г. (ПИРО) намират място и проекти за устойчива градска мобилност. Най-мащабни са тези за „Изграждане на скоростен екологичен транспорт (леко метро)“, съобщиха от общината. Вече е изготвено предпроектно проучване за разширението на бул. „Цар Освободител“ до летището и изграждането на скоростен екологичен транспорт (леко метро) до „Индустриална зона Варна“.

С изпълнението на двата проекта се очаква облекчаване на трафика, осигуряване на бърз, модерен и ефективен транспорт и подобряване на качеството на въздуха. В проучването е направен подробен анализ на пътникопотока, както и индикативен разчет за новите работни места, които ще бъдат открити в промишлените зони и в „Индустриална зона Варна“. В разработката са посочени различни варианти за наземни и подземни участъци на лекото метро, които внимателно ще бъдат разгледани от различни експертни групи. Описани са пет етапа за развитие на скоростния екологичен транспорт, с обща дължина на трасето от 62.2 километра.

От общината обясняват, че и през периода 2021-2027 г. ще продължи подмяната на подвижния състав за масовия обществен градски транспорт с емисионна категория ЕВРО 6 или по-висока, както и разширение и модернизиране на обособената инфраструктура на обществения транспорт и увеличаване на превозния капацитет. За дправяне с тази задача се планира доставка на 40 броя 18-метрови автобуси – тип съчленен (включително, електрически превозни средства), на 20 броя 9-метрови електрически автобуси за обслужване на поддържащи линии от транспортната схема, на 60 броя 12-метрови електрически  автобуси и на 30 броя 12-метрови тролейбуси с автономно задвижване на батерии. Предвидено е също надграждане и осъвременяване на автоматизираната билетна система, на системата за координирано управление на светлинно регулирани кръстовища и доизграждане и осъвременяване на информационни табла на спирките на масовия градски обществен транспорт. Допълнително за облекчаване на транспорта в града е предвиден и проект за „Развитие на услуги за споделени велосипеди“ и електрически индивидуални превозни средства, с които да се разшири системата на обществените превози.

Предвидени са и проекти за изграждане на зарядна инфраструктура за електрически превозни средства. Обърнато е внимание на пътните отсечки, които свързват градските райони с останалите селищни образувания.

Планирано е и изграждането на нова автогара в града, която да осигури съвременни и безопасни условия и комфорт на пътниците. За развитие на водния транспорт в пределите на Общината е предложен проект за свързване на район „Аспарухово“ с Морска гара – Варна чрез морски превоз, който да осигури живописно преживяване за граждани и туристи чрез трансфер по вода.

Разширяване възможностите за паркиране. Развитието на транспортната свързаност е във взаимовръзка и с подобряване на условията за паркиране. И през този програмен период ще продължават усилията за разширение на зоната за кратковременно паркиране. От общината се насочат към създаване на условия за развитие на устойчива градска логистика с възможно най-малко въздействие върху градското движение и щадяща околната среда чрез изграждане на два транспортни хъба. Те ще бъдат изградени на места, които са удобни за товаро-разтоварни операции и ще се използват от различни компании, според нуждите им. Те ще бъдат отправна точка за логистика  в централна градска част, чрез използване на екологично чисти превозни средства – ел.карго велосипеди, ел.лекотоварни автомобили и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст