Букурещ поиска засилване на източния фланг на НАТО

Богдан Ауреску

Румънският външен министър Богдан Ауреску заяви, че "засилването на присъствието на американските военни сили в Източния фланг на НАТО след искане на съюзничките от региона, включително Румъния, представлява необходима стъпка и твърд сигнал, който демонстрира солидността на ангажимента на САЩ за сигурността на тези съюзници", съобщава Аджерпрес.

Ауреску се срещна вчера с Дерек Шоле, политически съветник в Държавния департамент на САЩ, с когото обсъдиха дипломатическите усилия за успокояване на напрежението на украинската граница. Румънският външен министър отново определи като "неприемливи" опитите на Русия за подкопаване на настоящите параметри на архитектурата на европейската сигурност.

Шоле заяви на свой ред, че Съединените щати са ангажирани да положат всички усилия, за да помогнат за укрепване на устойчивостта на Румъния спрямо ефектите от потенциални военни действия на Русия в Украйна. Той добави, че се вземат предвид всички сценарии, включително евентуална енергийна криза или възможна криза с украински бежанци в Румъния.

По думите му част от тези усилия са и около 1000-та американски военни, които ще пристигнат в Румъния в близките дни. Той подчерта, че пристигането на още американски военни в Румъния е "доказателство за нашия ангажимент спрямо Член 5 от Договора на НАТО" и за големите усилия, които САЩ и Румъния полагат от над десет години във военното си сътрудничество.

Снощи в Румъния пристигна първият конвой с американска военна техника. Той влезе в страната през граничния пункт Нъдлак 1, окръг Арад, на границата с Унгария и се очаква заедно с още два конвоя да пристигне тази сутрин в черноморския окръг Констанца.

Вчера САЩ започнаха да прехвърлят към Румъния батальон с бойни машини на пехотата "Страйкър" от състава на базирания във Филсек, Германия, Втори механизиран полк на американските въоръжени сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст