ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кризата Украйна-Русия е заплаха за сигурността на цяла Европа

Румен Радев и Илияна Йотова встъпват в длъжност

Кризата между Русия, Украйна и НАТО създава заплаха за сигурността не само на България и региона, но и на цяла Европа. Това заяви пред медиите президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев след представянето на анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили на Република България през 2021 г.

„Това е криза с глобални измерения. Диалогът се води на най-високо ниво. Между САЩ и Русия, НАТО и Русия, ЕС и Русия. България е част от усилията за намаляване на напрежението. Трябва да работим така, че да се избегне военно решаване на тази криза. Може да се търси решение по дипломатически път. Тук са впрегнати всички усилия“, допълни той.

Президентът заяви, че трябва да се осъзнава, че най-голямата заплаха за националната ни сигурност е неглижирането на проблемите на въоръжените сили. Според него трябва да се сещаме за проблемите на армия не от криза на криза, а през цялото време.

„Модернизацията е непрекъснат процес по изграждане на отбранителни способности с фокус най-вече между хората в армията, новите технологии и иновациите. Декларацията на новото правителство, че националната ни сигурност ще се гради върху конституционните задължения на българската армия, трябва да е с ясни ангажименти, ясни виждания и подкрепа как точно ще развиваме въоръжените си сили“, коментира още държавният глава.

Един от въпросите, които ще се обсъжда на бъдешото заседание на КСНС, свикано от Радев следващата седмица, ще е и бързото постигане на 2% от БВП за отбраната. 

"В НАТО има ясен процес по планиране. България е предоставила и е предприела един гъвкав и отворен подход. За батальонната бойна група се говори много, но не много хора имат представа за задачите й. Нейното изграждане е важно, защото то означава, че можем да работим с НАТО, да сформираме определени способности и да запълваме дефицитите. То няма да реши проблемите на националната сигурност, но ще покаже, че можем да работим заедно", коментира Радев по повод батальона от 1000 души, планиран като част от мерките на Пакта за отговор на евентуална руска агресия. 

"Все още морално остарялата техника е проблем. Все още има проблеми с липсата на достатъчно на личния състав, въпреки предприетите стъпки за вдигане на мотивацията, за издигане на престижа на военната професия, продължава да имаме много незаети места. Въпреки това успехите са налице – продължава участието в редица военни учения, продължава планирането и изграждането на нови бойни способности, с поддържане на стара бойна техника", коментира Радев по отношение на състоянието на въорежените ни сили.

Румен Радев коментира и забавянето на доставката на първите осем изтребителя F-16. 

"Вече има информация, че ще има закъснение. И то не е малко. Това е изключително тревожно за въоръжените ни сили. Това са рискове България да загуби въздушен суверенитет и да не може сама да охранява своето въздушно пространство, което е и въздушно пространство на НАТО", подчерта той.

По думите му въпросите относно закъснението на на първите осем изтребителя F-16 трябва да бъдат отправени към правителството на Бойко Борисов.

"Те са подписвали договора, те знаят какви клаузи са поставили и те трябва да обяснят защо договорът не се изпълнява", подчерта върховният главнокомандващ.

Във вторник министърът на отбраната Стефан Янев съобщи, че американската фирма „Локхийд Мартин“ е потвърдила официално, че ще има забавяне в доставката на осемте самолета Ф-16 за българските Военновъздушни сили. Министърът е получил писмо за забавянето, но разговори за това колко ще е то ще има в близките дни.

„Официално имаме писмо, в което се казва, че доставката на първите самолети ще бъде забавена. В писмото се казва от порядъка на няколко месеца. Утре като се видим с представители на фирмата ще знаем точните параметри, които те очакват“, каза Стефан Янев.

На 8 август 2020 г., България плати накуп 1,2 милиарда долара (около 2,2 милиарда лева) за първата партида от 8 бойни самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Първите от тях трябваше да пристигнат през 2023 г. Целта на новата сделка е ВВС да разполагат с пълна ескадрила от 16 изтребителя.

Вчера у нас започна съвместната подготовка за общите действия в мисията Еър Полисинг съвместно с испанските Военновъздушни сили.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст