ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МВР е предало в СГП данните за аферата “Хемус” още в края на 2021 г.

Министерски съвет Бойко Рашков

"Едно от трите лица, санкционирани по закона "Магнитски" , побърза да се освободи от имуществото си за да не попадне под ударите на този закон. Друго лице бе инсталирано от Бойко Борисов в Националното бюро за контрол на СРС, от което бързо се освободи. Срещу третия санкциониран, който е в Дубай, се води разследване в прокуратурата, но какъв е ефектът от него не е известен. Прави впечатление, че прокуратурата се старае горещи картофи като това разследване да се държат при нея. Но до момента няма сериозни разследвания по посочените лица", заяви в четвъртък (10 февруари) вътрешният министър Бойко Рашков.

На пресконференция по повод заседание на междуведомствената комисия по бедствия и аварии той коментира актуални скандали. Досега нямаме обратна информация от Националната следствена служба към прокуратурата по разследването за отклоняване на пари от магистрала "Хемус", заяви Рашков. МВР извършва две проверки във връзка с казуса "Хемус" – едната се води в ГДБОП по механизма за отклоняването на средства от строежа на Лот -5.

Втората проверка се води в ГДБОП по административните дейности, съпътстващи строителството на магистралата. Материалите от проверката са предадени още на 8 декември 2021 г. в Софийска градска прокуратура, но до момента нямаме обратна информация за развитието на разследването, нито имаме някакви указания за по-нататъшната ни работа, заяви Явор Симов, говорител на МВР.

В скоро време ще ви информираме за нови разкрития във връзка с разследването, заяви МВР-шефът. Ние действаме и по други случаи на отклоняване на средства от автомагистрали, язовири, свлачища. Много любопитни случаи, каза Рашков.

Правим проверки и в сферата на енергетиката, например за една уникална ПАВЕЦ-Чаира, където се наблюдават сериозни отклонения на средства. Следим отблизо и сагата "Булгаргаз", като ще насочим вниманието си и към "Булгартрансгаз", заяви Бойко Рашков. "Все още не ми е докладван списъкът с 19-те имена, които предостави премиерът Петков на прокуратурата. Но за нас до голяма степен тези имена са известни. Това, което би ме изненадало, е ако прокуратурата към тези имена добави и някои други, като например от бившите управляващи", заяви още МВР-шефът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст