НАТО ще обсъди възможностите за укрепване на югоизточния фланг

Йенс Столтенберг Борис Джонсън

Следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с британския премиер Борис Джонсън в централата на пакта в Брюксел.

Той добави, че Великобритания изпраща подкрепления по източния фланг с войска, кораби и самолети. Ясната ни цел остава постигането на политическо решение на кризата, заяви Столтенберг по повод струпването на руски военни сили по границата с Украйна и в Беларус.

По думите на Столтенберг руската военна мощ в региона става все по-готова за внезапни действия. НАТО не отстъпва от основните принципи – за правото на всеки народ да избира своето бъдеще и за съвместната защита, посочи той. Генералният секретар отбеляза, че НАТО е отбранителен съюз, който работи в защита на мира.

Премиерът Джонсън коментира, че в днешната криза не става дума само за Русия, а за утвърждаването на водещите принципи за мир, сигурност и напредък в света. Трябва да се опълчим на всеки опит за връщане към дните, в които съдбата на народите се решаваше през главите им, от "велики сили", добави той.

Ако се придържаме към основните принципи на НАТО и приложим търпелива дипломация, ще намерим изход от тази криза. Днес са застрашени правилата, на които всеки народ разчита за своята сигурност, това е най-голямата криза за европейската сигурност от десетилетия, заяви Джонсън. По неговите думи преговорите с Русия може да засегнат разнообразни въпроси от областта на сигурността, но на преговори не подлежат целостта и свободата в Европа, както и възможността НАТО да остави вратите отворени за разширяване. 

Великобритания може да изпрати още войници в Източна Европа, ако това е необходимо, заяви днес британския министър на отбраната Бен Уолъс, предаде Ройтерс. Уолъс каза още, че понастоящем не е постигнат голям напредък с решаването на украинската криза.

Русия планира скоро да започне стратегическо ядрено учение, изтъкна Уолъс пред радио Би Би Си. Действията на Кремъл се насочват в погрешна посока въпреки опитите за намиране на дипломатическо решение.

Уолъс каза, че Великобритания разполага с разузнавателна информация, че Русия подготвя операции "под фалшив флаг", с които да си създаде претекст за инвазия на Украйна, а също така и кибератаки, с които да дестабилизира съседната си държава.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST