ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма разногласие в коалицията за бюджета, увери Ивайло Мирчев

Ивайло Мирчев

Няма разногласие в коалицията за бюджета, това е нормален диалог, не бих го нарекъл сблъсък на гледни точки. Имаме една и съща философия и поглед как трябва да се развиват определени сектори. В разговори мисля, че ще стигнем до единомислие. Това заяви депутатът от "Демократична България" и заместник-председател на енергийната комисия в парламента Ивайло Мирчев. По думите му позицията на "Демократична България" не може да се промени, а "Има такъв народ" са на същото мнение.

"Ще предложим размерът от 3000 лева да не се пипа до 1 юли, а дотогава от Министерството на финансите и от комисията по бюджет и финанси да разговарят с браншовете, които са най-силно засегнати от въздействието на максималния осигурителен доход и да вземат заедно решение с какъв коефициент да се увеличава автоматично той, за да може да не се налага в края на годината да се взима решение", каза Мирчев пред БНТ. И поясни, че трябва да има ясна визия за високотехнологичните сектори. "Искаме да има ясна предвидимост и разговор с ИТ компаниите за автоматичен механизъм, за коефициент, който да се спазва. Аргумент да се увеличава максималният осигурителен доход има, тъй като не е увеличаван от много време. Тук въпросът е, че Македония например махна изцяло върху ИТ компаниите този тип облагане", добави депутатът. Според него България има интерес да развива точно този сектор, защото това е секторът с най-висока добавена стойност.

Мирчев коментира избирането на Станислав Тодоров за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране така: "Регулатори в България нямаше довчера. КЕВР беше под силно политическо влияние, искаме истински независим регулатор."

В сряда от "Демократична България" обявиха, че между двете четения на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), който бе приет на първо четене, ще внесат промени, свързани с максималния осигурителен доход. ДБ смята да контрира финансовия министър Асен Василев, който е заложил вдигане на прага от 3000 на 3400 лв., като предложи повишението да не се случи сега, а евентуално през юли. Все още не е ясно дали с гласовете на опозиционните партии – ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", министърът на финансите няма да бъде бламиран. Вчера Мирчев напомни, че "Демократична България" е поела ангажимент към бизнеса, в частност асоциациите от сектора на информационните технологии, че промени в горния осигурителен праг ще има от 1 юли и то след дискусия със заинтересованите страни. А управляващата коалиция е подкрепила този ангажимент.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст