ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ пак скочиха на управляващите за компенсациите за ток

Александър Ненков Делян Добрев

"Надяваме се отхвърленият ни проект да енергийни компенсации да влезе в зала и да се чуе какво искаме", каза депутатът Делян Добрев. Той припомни, че 100% компенсации трябват за сметките на църкви, джамии, болници, училища, социални домове и др. Така от ГЕРБ коментираха в парламентарните кулоари отхвърленото по-рано в пленарната зала предложение на партията относно компенсациите за ток на институциите. 

"Този проект не е за нас, за опозицията, а заради безизходицата на институциите", допълни Добрев. 

Според него председателят на парламента Никола Минчев умишлено бави неприемането на точката, като се смее и се крие.

"Важното е, че не искате да помогнете на общините, на училищата и храмовете, бавите, защото нямате решение. Не наказвате обаче опозицията, а този воденичен камък остава да виси на вашите шии", каза Александър Ненков от ГЕРБ, обръщайки се към управляващите.

Според Жечо Станков от нито една от парламентарните сили не е възразила срещу законопроекта на втората политическа сила, но явно партийните лидери са решили друго за финалното гласуване. 

"Потъпкана бе конституцията, за да се дадат 8 милиарда лева в ръцете на едно семейство", завърши Александър Ненков. По думите му това поведение на мнозинството е престъпна нехайност.

По-рано през деня мнозинството в парламента изключи точки на опозицията от дневния ред на пленарното заседание.

Отпадна обсъждането на проекторешението на ГЕРБ-СДС за въвеждане на компенсаторен механизъм за общини, църкви, социални домове и болници заради високите цени на тока. Беше изключен и проектът на „Възраждане“ за отпадането на "зеления сертификат" като вход за сградите на Народното събрание.

В знак на протест депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Народните представители трябваше да разгледат проекторешението на ГЕРБ за компенсации на сметките за ток на общини, болници, културни институти, училища, детски градини и ясли и старчески домове.

Бившите управляващи настояват 100 процента от сметките на посочените небитови крайни клиенти да бъдат поети от държавата, тъй като са от обществена полза и са на бюджетна издръжка. Необходимите средства са в пъти по малко от компенсациите за ЕРП-тата, пресметна депутатът от ГЕРБ и бивш министър  на енергетиката Делян Добрев.

„Предлагаме по примера на Министерски съвет и на управляващото мнозинство, както се покриват 100 процента от увеличението на цената на ЕРП-тата, по същия модел да платят 100 процента от увеличението на общини, болници, културни институции, детски градини, училища и ясли и останалите общински предприятия, защото те извършват услуга от обществен интерес“, заяви той.

От ГЕРБ предлагат компенсаторният механизъм да е за срок от 6 месеца и да влезе в сила от 1 януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст