ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да бъдат разпитвани журналисти заради списъка на Петков

Прокуратура Кирил Петков

Във връзка с многобройни медийни запитвания, от прокуратурата съобщиха, е няма да снемат сведения от журналистите, автори на предоставените от премиера Кирил Петков публикации, за съдържанието на написаните от тях материали.

В хода на извършвана от Върховната касационна прокуратура проверка по реда на чл. 145 от ЗСВ относно предоставените от министър-председателя медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления, на 10.02.2022г. наблюдаващите прокурори изпратиха искания до Министерство на вътрешните работи с оглед получаване на пълната информация за лицата. Се казва в съобщението на държавното обвинение. Искането е и за това дали и какви действия правоохранителните органи са предприемали съгласно своите правомощия. 

В сряда (9 февруари) премиерът Петков предостави на прокуратурата списък с 19 имена на хора, които според него имат влияние както върху криминални, така и върху икономически престъпления. Той занесе на прокурорите и папки с публично известна информация, събрана от медийни публикации. В списъка фигурират имена от последните две години – като Мата Хари, но присъстват и лица като Младен Михалев – Маджо. "Една прокуратура би трябвало да може сама да си направи това домашно и да се самосезира по публичните данни. Ако имат нужда от помощ – ето, тук съм. Намирам го за излишен пиар от тяхна гледна точка", каза Петков. Той е убеден, че няма начин държавното обвинение да не е наясно с информацията, която ще му бъде предоставена.

По-късно шефът на политическия кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова съобщи, че в списъка са и имената на депутата от ДПС Делян Пеевски, и на бившия премиер Бойко Борисов.

От обвинението тогава уточниха, че на обвинител номер едно Иван Гешев сведения били снети ден по-рано (на 8 февруари). 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст