ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Премиерът Кирил Петков прие представители на ЕИБ и ЕБВР

Среща на Кирил Петков с представители на ЕИБ и ЕБВР

Министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обсъдиха с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Европейската инвестиционна банка стратегическите инфраструктурни проекти на правителството в сферата на транспорта и енергетиката, съобщиха в петък от правителствената пресслужба.

От "Дондуков 1" информират, че в хода на разговора е била дискутирана възможността тези важни за обществото проекти да бъдат реализирани със съдействието и по правилата на международните финансови институции, във възможно най-кратки срокове и в условия на максимална прозрачност.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) отчете в четвъртък, че е подкрепила българската икономика с 948 млн. евро през 2021 година. От операциите са се възползвали 5 900 дружества, а 126 000 работни места са получили подкрепа. Според ЕИБ се очаква Европейският гаранционен фонд, който е част от групата на банката, да привлече 2.7 млрд. евро нови инвестиции в България.

Представител на България в ЕИБ от ноември 2019 г. с мандат от три години е Лиляна Павлова, която бе министър на регионалното развитие, а след това и на европейското председателство, в две правителства на ГЕРБ.

Колкото до Европейската банка за възстановяване и развитие, към 31 декември 2021 г. банката е инвестирала в България общо близо 5 млрд. евро. В момента се изпълняват инвестиции за 1.02 млрд. евро. Страната ни се присъединява към ЕБВР през 1991 година. В управлението на банката страната ни се представлява основно от министъра на финансите. Като представители на България е записан също подуправителят на БНБ Нина Стоянова.

От 2019 г. представител на страната ни е и Карина Караиванова, която по времето на ГЕРБ бе председател на Комисията за финансов надзор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст