ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата проверява висши служители на ГДНП за престъпление по служба

Темида

Прокуратурата проверява висши ръководители в Главната дирекция „Национална полиция“ за престъпление по служба.

От държавното обвинение разпространиха две докладни записки с писмени указания, които те са давали на разследващите полицаи по делото "Булгаргаз".

От един от документите става ясно, че се е планирало задържането за 24 часа на лице с фамилия, съвпадаща с тази на уволнения шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Двете докладни са изпратени до медиите с разрешението на наблюдаващ прокурор, уточняват от държавното обвинение. Името му не е посочено, но във вторник разяснение по случая даде Мариян Александров от Софийската градска прокуратура, за да се оплаче от качеството на предоставените от МВР доказателства.

От думите му стана ясно, че досъдебното производство е образувано на 28 януари и се работи по две линии – срещу длъжностни лица от КЕВР за ценообразуването и срещу длъжностни лица от „Булгаргаз“ – за продажбата на остатъчен газ на двете лицензирани борси.

"Те са образували досъдебно на базата на разпит на свидетел и нас са ни уведомили по факса. С разпита на един и същи свидетел са започнали едно досъдебно производство за две престъпления", каза във вторник наблюдаващият прокурор Александров.

Именно от 28 януари е едната докладна записка, на която на ръка е написано: „Да се започне досъдебно производство".

Втората е от 27 януари и на нея пише: „Да се обезпечи Павлов със заповед за задържане до 24 часа“, както и че тя "е съгласувана със зам.-директор на Националната полиция".

По това време уволненият шеф на „Булгаргаз“ Николай Павлов беше с COVID-19. Разпитът му в прокуратурата се проведе на 7 февруари и продължи пет часа. 

От прокуратурата цитират текст от Закона за МВР, който забранява на горестоящите ръководители на разследващите органи да им дават указания и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването. Двете докладни с указания са именно основанието за започналата проверка.

Тя е втората срещу представители на МВР след проверката срещу директора на ГДБОП Калин Стоянов за натиск над прокурори по делото "Хемус". Стоянов е вече обвиняем за престъпление срещу правосъдието.

Опитът на прокуратурата да постави под съмнение законните действия на МВР и да измести фокуса от разкриване на конкретно престъпление има за цел сплашване на органите на реда, с което няма да постигне успех. Това заявяват от МВР във връзка с проверката, започната от прокуратурата.

От МВР уточняват, че проверката, по която Главна дирекция "Национална полиция" е работила по случая "Булгаргаз", е извършена по реда на закона за МВР, а не по НПК.

От вътрешното министерство посочват още, че при полицейска проверка МВР няма задължение да докладва незабавно на прокуратурата.

При докладна записка от оперативен работник и наличие на предположение за извършено престъпление, органите на МВР имат право да извършат задържане до 24 часа.

От ведомството допълват още в позицията си, че поредицата образувани проверки и досъдебни производства срещу служители на МВР при спорни основания оставят усещане за саботиране на важни за страната разследвания с цел да се обезличи работата на служителите на МВР и резултатите от тях.

Такова поведение, според позицията на вътрешното министерство, осигурява недосегаемост на престъпния контингент и е опасно за сигурността на страната.

На фона на поредното изостряне на отношенията между МВР и прокуратурата по повод неутрализирането на две престъпни групи за разпространение на наркотици, ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изненадващо похвали работещите по случаите полицаи.

"Работиха изключително интензивно, изключително конфиденциално и най-вече изключително професионално в рамките на шест месеца и техният труд вече е налице", посочи ръководителят на Спецпрокуратурата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст