ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румъния е много добре защитена

клаус йоханис йенс столтенберг

Румъния е много добре защитена и има всички гаранции за сигурност, заяви днес президентът Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във военна база 57 "Михаил Когълничану", предаде специално за БТА агенция Аджерпрес.

Румъния е много добре защитена и има всички гаранции за сигурност. Нито един румънец не трябва да се страхува, но ние трябва да знаем откъде идва тази сигурност, какви гаранции за сигурност имаме. На първо място – нашите въоръжени сили, които се развиха извънредно много през последните години; те са много добре подготвени и готови за всеки сценарий. В допълнение – Румъния е в НАТО – най-силният военен съюз в историята. За да ни окаже подкрепа, ето, че имаме тези военни, които приветствахме днес тук в база "Михаил Когълничану", и други, които дойдоха от страни стратегически партньори, от съюзници, за да работят заедно с румънските военни", каза държавният глава.

Президентът подчерта, че НАТО е съюз с чисто отбранителен характер.

"Не искаме да нападаме никого, не искаме да нахлуваме никъде, но искаме да гарантираме сигурността на нашите страни и сигурността на нашите граждани. Това правим!", подчерта Йоханис.

Президентът изтъкна също, че противоракетният щит в (румънската база) Девеселу е чисто отбранително съоръжение.

"Не може да бъде използвано за нападение. Тази реторика, която чуваме от време на време, е фалшива. Способностите на Девеселу са част от по-широката система за противоракетна отбрана на НАТО и в този смисъл нямаме какво да крием или да се страхуваме да кажем", подчерта Йоханис.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст