ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Втори мост край Варна е елемент от планираната автомагистрала “Черно море”

Парламент Гроздан Караджов

Втори мост край Варна е елемент от планираната автомагистрала "Черно море". Това каза по време на редовния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Изграждането на такова съоръжение  над Варненско-Белославското езеро е започнало на 26 октомври 2020 г., когато е проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки от Агенция "Пътна инфраструктура". В резултат на този конкурс Агенция "Пътна инфраструктура" е сключила договор с "Автомагистрала "Черно море" за изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и Подробен устройствен план – Парцеларен план на магистрала "Черно море". Стойността на договора е 9.5 млн. лева, посочи вицепремиерът Караджов.

В разработка на проекта ще се даде решение за пресичане на Варненското езеро на най-благоприятното място, което да е съобразено с възможностите за осъществяване на връзка с магистрала "Хемус". Срокът за изпълнение на проектно-проучвателните работи е 365 дни – това включва само времето за проектиране, което е разделено на три фази, отбелязва министър Караджов.
Мостът го има във всички вариантни решения на цялата дължина на магистрала "Черно море". Към момента е завършил само първият етап от проектирането. На следващия етап, след провеждането на екопроцедури, трасето на магистралата, ще се развият няколко варианта за изпълнение.

Предстои публикуването на обществена поръчка за доклад за ОВОС и оценка на съответствието, което заедно с цялата екологична процедура, ще отнеме минимум година и половина, отбеляза министър Караджов.

 

„Черно море“ 

е автомагистрала, която трябва да свързва градовете Варна и Бургас, като се движи панорамно покрай Черно море. Тя е част от паневропейски транспортен коридор №8 (Драч-Тирана-Скопие-София-Бургас-Варна). Общата дължина на участъка Бургас-Варна е 103 километра. Завършени са 10 км от отсечката, която започва от Аспаруховия мост във Варна и завършва преди село Приселци.

След като разработката бъде предадена, Експертният технико-икономически съвет на АПИ ще избере целесъобразен вариант от техническа и икономическа гледна точка, при отчитане на всички екологични аспекти и ще се проведат процедурите по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Пълен проект по одобрения вариант ще бъде изработен след докладите по ОВОС и ОС и след като компетентните органи постановят окончателно решение по тях.

Въз основа на изготвения разширен идеен проект ще бъде обявена процедура за възлагане на строителството на АМ „Черно море“.

Предвижда се новото трасе да започва от АМ „Хемус“ около с. Слънчево, ще следва пресичане на Варненско – Белославското езеро, обход на град Варна, връзка около с. Приселци със съществуващото трасе на магистралата и от там до АМ „Тракия“ с връзка около с. Ветрен (Бургаска област).

Доизграждането на автомагистралата е от особена важност не само на регионално ниво. Свързването на основните пътни направления от Северна и Южна България – чрез автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, ще подобри достъпа на международния транзитен трафик до двете най-големи пристанища – Варна и Бургас, и на туристическия поток до цялото Черноморие.

С изграждането на обекта ще завърши автомагистралният пръстен на страната, което е една от дългосрочните стратегически цели на правителството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст