ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атанас Атанасов: “Продължаваме промяната” изсмукаха гласовете ни

ген. Атанас Атанасов

В "Демократична България" извървяхме дълъг път, днес ние сме отбор, който може да издържи на всякакви сътресения и бури, трябва да се търсят възможности за още по-добра консолидация на партиите в коалицията. Това каза в доклада си пред Националното събрание на "Демократи за Силна България" председателят на партията Атанас Атанасов.

Атанасов разбор на резултатите от трите парламентарни вота миналата година, на причините за лошия резултат на ДБ през ноември.

Вътрешните причини трябва да анализираме самокритично, смята Атанас Атанасов. Външните – нов политически играч, който "бързо стъпи на електоралния терен, извоюван от нас с много труд и буквално изсмука част от гласовете" на ДБ. Направи го не само заради добре организираната си кампания, "Продължаваме Промяната" успяха там, където ние не успяхме – да осигурим развръзка от сложната политическа ситуация и да направим правителство.", смята политикът. Според него, отливът на гласове към ПП е бил от "меката" периферия на дясното обединение. Но, подчерта Атанасов, за ДСБ последните избори не могат да бъдат определени като провал, защото има шестима депутати, зам.-министри, общински съветници и кметове, евдорепутат.

За участието на ДБ в управленския съюз днес той обясни, че конфигурацията е показала, че редовно правителство е невъзможно без БСП, в същото време нови избори биха били съкрушителни за страната. И добави, че решението да влязат в кабинета на Кирил Петков не е било лесно, заради участието във властта на социалистическата партия. Ако не го бяхме направили, без ДБ управлението щеше да е неустойчиво, кабинетът да бъде лишен от голяма част от легитимността на своята идейна основа, да е уязвим на атаките на статуквото, посочи в анализа си Атанас Атанасов.

Успяхме да създадем алтернатива на порочния корупционен модел "Борисов", посочи Атанасов и отбеляза, че в отговор на неизбежната необходимост от алтернатива е било създадено обединението "Демократична България". Трябваше да се борим с размиването на границите между властите, с обезличаването на институциите и в частност на Народното събрание, обезличена е и съдебната система, така той описа състоянието, според него, на държавата в момента, когато е поел ръководството на ДСБ и взетите решения.

Атанас Атанасов се противопостави на опитите на ГЕРБ "да си присвоят образа на десницата на България". Могат ли да са десница тези, които компрометираха демокрацията, възстановиха най-страшните практики на тоталитарната държава, попита председателят на ДСБ. Десен лидер ли е Бойко Борисов, който на няколко пъти реабилитира Тодор Живков, кое ги прави десница – наш дълг е да се противопоставим на подмяната, която набира все по-голяма скорост, обясни той. ГЕРБ, по думите му, "е партия на СИК, на Маджо, на Маргините, на всички, които грабеха българската икономика и пълнеха онези прочути чекмеджета".

След пет години отново се изправям пред Вас да поискам подкрепа, нека заедно да направим България по-силна, поиска доверие за нов председателски мандат Атанасов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст