ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън и Путин ще разговарят днес

байдън путин

Американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин ще разговарят по телефона днес, заяви представител на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

"Те ще разговарят в събота сутринта. Русия предложи телефонен разговор в понеделник. Ние направихме контрапредложение за събота и те приеха", каза служителят.

Преди това Кремъл заяви, че Путин и Байдън възнамеряват да проведат телефонен разговор днес по инициатива на американската страна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разговорът се планира за събота вечер московско време.

Съобщението за планирания разговор между двамата лидери беше направено, след като САЩ заявиха, че Русия е струпала достатъчно войски до Украйна, за да започне голямо настъпление.

Успоредно с това Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че ще разговаря по телефона днес с руския министър на външните работи Сергей Лавров в опит да разубеди Русия да не напада Украйна.

"Продължаваме да наблюдаваме много обезпокоителни признаци за ескалация от страна на Русия, по-конкретно пристигането на нови (руски военни части) на украинските граници", заяви Блинкън на пресконференция във Фиджи, където участва в среща с лидерите на тихоокеански държави.

Държавният секретар на САЩ подчерта, че "ако Русия наистина е заинтересована да реши, по пътя на дипломацията и диалога, тази криза, която сама създаде, ние сме готови да дадем своя принос". "Това обаче трябва да стане в контекст на деескалация. А досега виждаме само ескалация от страна на Москва", отбеляза той.

Блинкън предупреди, че Съединените щати и техните съюзници бързо ще наложат сурови икономически санкции на Русия, ако тя нападне Украйна. "Намираме се в повратна точка. Готови сме за всичко, което би могло да се случи", обобщи той.
Според Блинкън Русия може да нахлуе в Украйна "във всеки един момент". "Не знаем дали (руският) президент (Владимир) Путин е взел решение" за атака, уточни в същото време той.

Вчера Съединените щати предупредиха, че Русия е струпала около Украйна достатъчно войски, за да започне настъпление в съседната страна.

Остава неясно дали Путин е издал заповед за атака, уточни съветникът на Байдън за националната сигурност Джейк Съливан. В същото време той увери, че инвазията може да започне "във всеки един момент".

Съветникът в Белия дом за националната сигурност допусна, че руското военно нахлуване в Украйна може да започне с удар по въздуха. Затова той призова американците, които все още са в тази страна, да я напуснат в следващите 24-48 часа, защото едно въздушно нападение ще затрудни заминаването им.

Съливан не представи конкретни доказателства в подкрепа на своите твърдения, отбелязва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст