ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предлагат “доброволно изпълнение” за възпиране на колекторите

пари

Асоциацията за защита на потребителите предлага въвеждането на "Доброволното изпълнение" като реална мярка за възпиране на "тормоза на колекторските фирми вместо лобисткото предложение наречено Закон за събиране на вземания по потребителски договори". Това посочват от асоциацията в позиция.

Процедурата ще спести на длъжниците плащането на съдебни разноски, начислени неясни такси и лихви, а на кредиторите време и ресурси и съдебни процедури. По същество тя дава възможност на кредитора по законов начин да призове длъжника за уреждане на дълга, посочват от асоциацията.

Поканата за доброволно изпълнение ще уведомява длъжника, че не е осъден и може да плати доброволно в 14-дневен срок, ако признава задължението. В нея ще има и предупреждение, че при неизпълнение, кредиторът може да упражни правата си по съдебен ред.

Длъжникът ще получава и копие от документа, удостоверяващ вземането. Ако длъжникът не плати до два месеца или не се постигне споразумение за погасителен план, процедурата се прекратява. Това ще става и ако той оспори писмено вземането, предлагат от Асоциацията за защита на потребителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст