ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Кожухарова: COVID-19 вече трябва да се третира като грипа

маски

Дори при тази ситуация на не много стриктно спазване на противоепидемичните мерки срещу коронавируса, вълната спада и не се очаква нова. Това заяви епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Това е типично за всички епидемични вълни, добави тя. По думите ѝ коронавирусната инфекция трябва да отиде в групата на острите респираторни заболявания и наблюдението над нея да се извършва по същия начин, както наблюдението над грипните вируси.

Проф. Кожухарова отбеляза пред bTV, че ваксините срещу COVID-19 трябва да станат като ваксините срещу другите грипни вируси и да се поставят всеки сезон. "Мерките срещу коронавируса полека-лека отпадат, това е и нагласата на повечето хора. Сега сме във фаза на спадане на броя на заразените. Към 1 февруари беше регистриран най-голям брой заразени, но фактически има спад от две седмици. Успоредно със спадането всички очакваме мерките да се разхлабват, докато отпаднат", каза епидемиологът.

Според нея тази вълна се характеризира с няколко особености: "Действително най-голям брой новозаразени бяха регистрирани, но от друга страна броят на хората, които са болни реално и тези, които са в болница и интензивни отделения през цялото време не беше висок, поддържаше се на едно почти стационарно ниво – вече се срещаме с един познат вирус."

По думите на епидемиолога мерките у нас в момента не са особено строги – децата ходят на училище, зелените сертификати, доколкото ги има, вършат работа на определени места и не навсякъде. "Зелените сертификати, въведени в България, както и в другите страни, в много голяма степен изиграха своята роля. Нека не забравяме, че те бяха въведени по време на най-тежката вълна от клинична гледна точка. Нито една мярка не може да спре напълно една епидемия, но може да смекчи загубите от нея. Зелените сертификати направиха това нещо, така че ако вървим към подобни тежки ситуации в бъдеще, вероятно пак ще имат значение", допълни тя. Според нея европейските сертификати като възможност за пътуване вероятно ще съществуват поне още известно време, защото такова е решението на Европейския съюз.

"В момента върви спад на заразените и то основно изразен в младите възрастови групи. При възрастовите групи над 60 години все още се задържа едно по-високо ниво, това са най-уязвимите хора, които се разболяват най-често, за тях няма да е вредно, ако стоят с маска в автобусите", посочи професорът. Тя е на мнение, че децата трябва да бъдат първите, които да бъдат освободени от маските, защото не боледуват тежко. "През цялата пандемия видяхме, че децата не са сериозно засегнати. Те не са основен източник на инфекция и не са децата тези, които заразяват възрастните, а точно обратното", уточни епидемиологът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст