ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скопие: Езикът и идентичността не са предмет на разговори

Боян Маричич

Интересът на Република Северна Македония в преговорите с България е да защити македонския език и македонската идентичност, но основният стремеж на страната са преговорите с ЕС, каза по македонската телевизия Канал 5 вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич. По думите му целта е да има положителна комуникация и затова са сформирани работни групи, които отварят възможности и проекти за сътрудничество и сближаване в няколко области. "Мисля, че чрез диалог можем да изпълним и двата интереса", смята Маричич.

Той допълни, че двамата нови премиери на Република Северна Македония и България проявяват желание с нова енергия и въз основа на поуките от изминалите години да намерят решение на всички отворени въпроси. "Ние сме заявили ясно и публично позициите си. Парламентът гласува декларация, подкрепена от всички партии, че македонският език и идентичност не подлежат на преговори. Всички други въпроси сме готови да обсъдим и да решаваме в пакет", каза Маричич.

"От първия ден видяхме тази различна по-позитивна енергия в новото правителство в България за това подадохме ръка на този подход. Конституцията ни по отношение на етническите общности е ясна, за това принципно няма проблем да включим в нея и други общности. Това не би било ексклузивно само за българите, но и за хърватите и черногорците, които отдавна имат такова искане. Ние смятаме, че това трябва да стане с влизането ни или непосредствено преди влизането ни в ЕС, за България трябва да стане по-бързо, трябва да намерим начин това да се случи в нормална времева рамка", смята Маричич.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст