ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДПС поиска изслушване на финансовия министър за милиардите от ЕС

Парламент Бюджет 2022 Асен Василев

Парламентарната група на ДПС поиска изслушване на вицепремиера по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в Народното събрание заради Плана за възстановяване и развитие. България е единствената държава от ЕС, която все още не получава пари по плана, от който се очакват 12 млрд. лв., заяви Движението в декларация от името на групата, представена в сряда.

От ДПС искат надпартиен консенсус и преодоляване на тяснопартийните интереси по въпроси, свързани с плана. Имали и големи притеснения за "съответствието на енергийните приоритети в плана и националните интереси на България". Те твърдят, че обществените обсъждания на плана и разговорите в рамките на управляващата коалиция били кризисен пиар. 

Междувременно бе съобщено, че Европейската комисия е разрешила срокът за оценката на българския План за възстановяване и устойчивост да бъде удължен с още един месец. С новото решение се очаква оценката по плана да бъде дадена на 15 март. Планът беше внесен на 15 октомври миналата година, като на два пъти бе получена отсрочка от ЕК за неговото оценяване.

На 11 февруари министър на финансите Асен Василев проведе дискусии с представители на заинтересованите страни проектите, включени в Плана, в областите „Транспорт“, „Здравеопазване“ и „Енергетика“.

Транспортното министерство представи нови преокти, които са свързани с модернизиране на железопътния транспорт – покупка на 42 влака за крайградските райони, 20 електрически влака за страната и 18 локомотива. Други два нови проекта са за изграждане на интермодален терминал в Северна България и за построяване на три станции по Линия 3 на софийското метро.

Здравното ведомство имат  шест проекта. Те са насочени към развитието и модернизирането на медицинската диагностика, болничната, спешната и психиатричната помощ и на здравно-социални услуги. Чрез тях се цели повишаване на достъпността и капацитета на здравната система, намаляване на смъртността и решаване на проблема с недостига на кадри. Новите проекти в област здравеопазване в Плана предвиждат модернизиране на системата за спешна помощ 112, покупка на 5 хеликоптера за спешна помощ и нова медицинска апаратура

„По темите в областта на енергетиката има чуваемост от страна на ЕК, най-вероятно ще се търси механизъм, в момента, в който имаме заместващи мощности или достатъчно съхранение на енергия, което да може обере пиковете“, заяви министър Асен Василев.

Той поясни, че, от гледна точка на ЕК, проекти, свързани с ядрената енергетика, няма как да бъдат включени, тези за  хидроенергия  много трудно могат да се предложат.

„Имаме конкретен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии, който трябва да изпълним, но ангажимент за мощности не можем да поемем, защото към момента, ако това се направи и се запази структурата на износа и на потреблението в страната, това ще доведе до проблеми със сигурността на доставките на електроенергия. Нашата позиция е, че няма как да поемем риск за българската енергетика, който е неоправдан. Но мощности, които не отговарят на изискванията, няма как да толерираме повече в системата“, потвърди Василев.

В сектор "Енергетика" от предишния вариант на Плана отпада изграждането на парогазова централа. Вместо това се предвижда изграждане на инсталация на батерии с мощност 6000 MWh, инфраструктура за нея и финансиране на геофизични проучвания в 6 региона за изграждане на геотермални централи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст