ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Андрей Райчев: Не виждам пукнатина в управляващата коалиция

андрей райчев

"Дали е настъпило неприятно време за управляващите се състои в отговора на въпроса дали се цепи коалицията. Аз нямам чувство, че се цепи, не виждам пукнатина в момента. Тази коалиция започна със страшно подозрение, с което се гледаха помежду си и всички бяха сигурни, че я правят от немай-къде".

Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. Той подчерта, че никой не иска нови избори – нито управляващи, нито опозиция.

"Всички са слаби в момента, всички са изтощени от поредицата от избори през 2021 г. … Нито социолозите регистрират разместване на електоралните пластове. Войната в момента не е за победа, това е обсада – дълга обсадна война. Обсаждащите – това са ГЕРБ и ДПС – се стараят да изтощят управляващите и да намерят пробойна", поясни той.

По думите на  Райчев в т.нар. златни паспорти има потенциал за пропукване. "Това е една стара беля, това не е вина на сегашните управляващи, но опозицията пускат темата, за да видят дали ще се разцепи коалицията", уточни Райчев.

Под обсада е и опозицията, посочи социологът и обясни:

"Те трябва да минат на дългосрочен режим, в който да търпят да не са на власт. 12 години те са свикнали, че конкурси и бизнесмени зависят от тях. Те също се изтощават. Това е битка на изтощения, която особено явно личи в примера – Гешев срещу новата власт. Нито единият не може да предприеме действия, които да премахнат другия. … Това е позиционна битка и как ще завърши е много трудно да се каже – зависи от хоризонтите. Гешев има още 4-5 години (от мандата му на главен прокурор – б.р.), управляващите я имат година и половина, я нямат. Т.е. Гешев се надява рано или късно те да паднат от само себе си. Те се надяват, че рано или късно някой прокурор ще се разбунтува срещу Гешев и ще заведе дело срещу него. Основната мантра да бъде махнат Гешев е грешка". 

Райчев коментира, че главната критика към предишната власт се възприема като критика към съдебната система.

"Именно по това, че те са корумпирани, крадат и ние ще ги хванем. Да, ама няма доказателства за това. Има някакви косвени намеци за доказателства – кюлчета в чекмедже, но престъпление ли е това, трябват доказателства. Това не е път, по който има изход. Голямото изпитание (за управляващите сега) по въпроса ще бъде, когато трябва да отговарят за корупцията в собствените им редици. тогава ще разберем борят ли се, или не. На мен ми се струва, че те ще се справят с това", каза социологът.

Андрей Райчев определи кризата около Украйна като измислена. 

"НАТО много рядко зависи от България, но България много зависи от НАТО. В този случай, ако не демонстрираме лоялност, би било безобразие. … Аз не вярвам в тази война, Русия няма защо да напада Украйна. Това ми се струва вътрешна история за САЩ, с която си решават въпроси, сочейки известния си враг. Реалният враг на САЩ обаче не е Русия, а е Китай. … Тая криза ми се вижда нищо друго, освен шумотевица. Няма защо да има война, никой не я иска", обясни той.

Социологът изказа предположение, че България ще бъде принудена да се договори със Северна Македония.

"Трябва да се отиде на по-стратегическо мислене, но ги е страх от народа. Не могат да направят това, защото ще падне правителството, затова няма да го направят. … Явно партньорите разбират това и казват: "Добре, тогава постепенно да стане" и в момента сме влезли в един постепенен режим – народният гняв срещу македонците да спадне, македонците да престанат да ни дразнят. По-малко от една година няма да е това", смята Райчев.

Прогнозата на Андрей Райчев е: "България ще свали ембаргото на РСМ някъде през декември 2022 г.". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст