ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Барселонагейт” предизвика скандал в парламента

Явор Божанков

Декларация на БСП, посветена на "Барселонагейт", предизвика скандал в парламента и поредица от обвинения.

​Депутатът от БСП Явор Божанков припомни мълчанието на медиите в България по случая с къщата в Барселона, свързвана с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, и мълчанието на българската прокуратура по казуса.

"Този скандал стана обект на разисквания в Европейския парламент, в българския парламент, в испанската преса и в българската преса. Но не стана обект на внимание от страна на българското държавно обвинение или от страна на бившите управляващи от ГЕРБ, които омаловажиха скандала като „медийни изрезки”. А самият Борисов заяви, че той „няма, не е имал и няма да има” къща в Барселона. Но „медийните изрезки” в Европа сезираха компетентните органи и те проведоха разследване. „Медийните изрезки” се оказаха със стойност за чуждите органи. А никоя преса и никой никога не е заявявал, че Борисов има къща в Барселона. „Мис Бикини” има къща в Барселона – за 10 милиона", заяви левият депутат.

"И въпросът е – кой купи на една българска манекенка къща за 10 милиона в Испания. Откъде дойдоха тези пари? И отговорът се крие зад мрежа от фирми подставени лица и офшорна собственост. Този отговор 2 години не може да бъде открит от българските разследващи, в лицето на прокуратурата. А тя наскоро получи 219 страници доклад от чуждите служби, които трябва да преведе, и се надяваме да не ѝ отнеме още две години да направи това", посочи той.

"Тъй като в Европа има върховенство на закона, разследването там е прекратено и изпратено на българската прокуратура. И тук е въпросът – какво може и трябва да очакваме от българските разследващи. Защото какво може да очакваме от българската прокуратура, оглавявана от Иван Гешев, който е доказал, че когато 700 млн. лв. от нашите данъци липсват, а основните играчи в схемите, като медийни босове, хазартни босове, започват да издават бившите си ортаци и да говорят на кого колко пари са носили и къде къде са ги носили, той остава глух? Когато всички видяха снимките, пачките и златото, а международни организации доказаха автентичността на тези кадри, Гешев остана сляп. Когато Европейският парламент, Механизмът за мониторинг, Венецианската комисия, международни неправителствени организации, чужди посолства сочат едно – България има системен проблем с корупцията, безконтролността на главния прокурор и неговата неограничена власт, Гешев е ням. Какво може да очакваме от прокуратура, която се оглавява от човек, който, попитан за връзките му с Борисов и ГЕРБ, си пише смс-и с пиара на Борисов?", каза още Божанков.

И завърши: "На държавното обвинение, начело с Иван Гешев, очевидно не може да разчитаме, но истината ще намери своя път, ще излезе наяве, дори това да ни струва години още борба, още протести, промяна в закони,  промяна в цялата Конституция. Истината ще намери път".

Тома Биков от ГЕРБ обвини коалиционните партньори в управлението в некомпетентност и определи казаното като празнословие.

„Аз сега официално ще направя предложение да го вкараме наистина в националния си празничен календар, да има ден на "Барселонагейт"… Да направите Елена Йончева някакъв такъв шеф на тая трупа, да излиза и да изпълнява този народен ритуал, да взима там някакви вестници, да ги показва. Г-н Божанков, ако иска, може да бъде част от тази представителна група, която да излиза да държи реч по тази тема, на, да кажем, 20 февруари. Тази работа е много смешна и всяко подобно изказване ще ви носи щети“, заяви Биков.

Последва реплика на Антоанета Цонева от „Демократична България“.

„Твърде много ще се натовари празничният календар. Аз ви предлагам, колеги, да направите нещо друго – просто да се опитате да канонизирате светата главна прокуратура, която дава чадъра на вашия бос“, предложи тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст