ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Миналогодишната печалба на ЕЦБ падна до 192 млн. евро

ЕЦБ

Печалбата на Европейската централна банка се е стопила почти десетократно през миналата година в резултат на отрицателните лихвени проценти и на финансовите рискове, произтичащи от  пандемичните спасителни мерки. Чистият приход на европейските централни банкери е паднал до мизерните 192 млн. евро от 1.6 млрд. евро през 2020-а. Основните виновници: рисковите провизии за 610 млн. евро, както и по-ниските доходи от активите в чуждестранна валута и ценните книжа, купени като елемент на паричната политика на институцията.  

ЕЦБ пусна през 2020-а прогама за покупка на облигации в общ размер от 1.85 трлн. евро, която трябваше да смекчи натиска на пандемията от COVID-19 върху стопанството на еврозоната. Отрицателният лихвен доход от този портфейл е бил в размер на 252 млн. евро през миналата година заради негативната доходност на правителствените дългови книжа. 

В момента ЕЦБ планира да изтегли от употреба част от извънредните парични стимули, като нетните покупки на книжа трябва да приключат в края на март. Някои членове на банковия управителен съвет пък призовават за по-бързо прекратяване на регулярните сделки по придобиване на облигации, въпреки че повторното инвестиране на средствата от тях ще продължи известно време. 

Балансът на централната банка на еврозоната се е раздул до 680 млрд. евро от 569 млрд. евро през 2020-а. Нараснал е и делът на зелените инвестиции във финансирания й със собствени средства портфейл, достигнал 7.6% към 31 декември 2021-а срещу 3.5% в края на 2020-а. Той ще продължи да се увеличава и през идните години като част от зелената сделка на Европейския съюз.

Печалбата на ЕЦБ е разпределена на националните централни банки от блока на еврото. И орязаните приходи означават по-ниски отчисления за правителствените хазни.

Първите 150 млрд. евро са били изпратени на 31 януари, съобщава ЕЦБ. Останалата сума ще бъде преведена на 18 февруари. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст