ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петков отива на първия си Европейски съвет в Брюксел

Кирил Петков Димитър Ковачевски

Министър-председателят Кирил Петков заминава днес за Брюксел, където за първи път ще участва в среща на членовете на Европейския съвет. Европейските лидери ще обсъдят ситуацията между Русия и Украйна.

Програмата на българския премиер ще продължи с участие в Шестата среща на върха между Европейския съюз и Африканския съюз (АС), която се провежда в рамките на два дни. Форумът на най-високо ниво има за цел да създаде амбициозен и ориентиран към бъдещето алианс с Африка, който може да изгради пространство на просперитет и стабилност с подкрепата на трансформиращ инвестиционен пакет. Темата е заложена като приоритетно направление за настоящото Френско председателство на Съвета на ЕС. Председател на АС в момента е Сенегал. Пандемията от COVID-19 също ще бъде във фокуса на вниманието на лидерите по време на срещата на върха в Брюксел.

В рамките на форума се предвижда провеждане на тематични кръгли маси като всяка от тях ще бъде съпредседателствана от държава членка на Европейския и на Африканския съюз. Министър-председателят Кирил Петков ще вземе участие в кръглата маса, посветена на финансирането за устойчив и приобщаващ растеж. В изказването си българският премиер ще изтъкне позицията на страната ни за значимостта на развитието на сътрудничеството с държавите от Африканския съюз в рамките на ЕС и в двустранна перспектива. В този контекст усилията са насочени към разширяване на търговските връзки и увеличаване на инвестиционните възможности.

В Брюксел министър-председателя Кирил Петков ще проведе редица двустранни срещи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст