ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шолц и Байдън поискаха от Русия “истинска деескалация”

олаф шолц джо байдън (АП)

Германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън поискаха от Русия "да предприеме истински мерки за деескалация", за да избегне какъвто и да било военен конфликт с Украйна. В противен случай, предупредиха те, руската страна трябва да очаква "изключително тежки последици", съобщи след телефонен разговор между двамата германското канцлерство, цитирано от Франс прес.

Белият дом обърна внимание, че Байдън и Шолц са подчертали важното значение на укрепване на източния фланг на НАТО в случай на руско нападение срещу Украйна, предаде Ройтерс. Двамата потвърдиха ангажимента на САЩ и Германия към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, се отбелязва в комюникето.

Русия твърди, че от вторник е започнала да изтегля част от над 100-те хиляди свои военни, които бе струпала на границата си с Украйна. Тези нейни твърдения обаче бяха посрещнати от Запада с предпазливост, отбелязва АФП.

"Рискът от нова военна агресия на Русия срещу Украйна остава", предупредиха в телефонния си разговор Шолц и Байдън, които само преди 10 дни се срещнаха в Белия дом. Двамата потвърдиха западната позиция, че "до момента не е наблюдавано никакво значително изтегляне на руски войски".

В същото време Шолц и Байдън приветстваха призива на руския президент Владимир Путин за преговори за намиране на изход от украинската криза. Дипломатическите усилия трябва "да продължат с решителност", призоваха те.

Германският канцлер в понеделник бе в Киев за среща с украинския президент Володимир Зеленски, а на следващия ден бе приет в Москва от Путин. След като се върна в Берлин, той каза, че има достатъчно широка основа за разговори с Русия за намаляване на напрежението, припомня АФП.

В събота министрите на външните работи на страните от Г-7 ще обсъдят украинската криза в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността. Русия обаче няма да изпрати свои представители на форума през уикенда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст