ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

България ще иска от САЩ компенсации заради забавянето на Ф-16

Парламент Никола Минчев

Страната започва преговори с департамента по отбрана на САЩ във връзка с възможни компенсации заради забавянето на доставката на американските изтребители Ф-16 Блок 70. Това съобщи министърът на отбраната Стефан Янев по време на петъчния парламентарен контрол. На този етап обаче е твърде рано да се говори за евентуален отказ от самолетите. Преди седмица от посолството на САЩ обявиха, че има забавяне в програмата по производството на изтребителите поради прекъсвания във веригата на доставки, причинени от пандемията от COVID-19. "Това неблагоприятното забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма", допълниха от дипломатическата мисия.

Янев обясни, че при подобни случаи, когато договорите са от типа "правителство – правителство", общоприетата практика е правителствата да подхождат с доверие едни към други. Тоест гарантът за изпълнение на договора за доставка на Ф-16 Блок 70 е правителството на САЩ. "В случаи на забавяне или неизпълнение, правителството налага такива санкции, все едно договорът е сключен за нуждите на Държавния департамент. Стандартните общи условия при такъв тип договор са, че купувачът може да отмени покупката във всеки момент преди доставката на стоката. Всички разходи са за сметка на купувача. Правителството на САЩ се ангажира да консултира купувача за възможни закъснения", допълни той. 

Военният министър информира, че през следващите седмици се очаква посещение на специалисти от департамента по отбраната. Ще бъдат направени и видеоконферентни разговори, за да се изяснят възможните компенсации, които може да получи България в лицето на Военновъздушните сили заради забавянето на изтребителите. "За прекратяване на договора за доставка не можем да говорим в момента, при положение, че не знаем обстоятелствата за забавянето и възможните ни ходове. Не е лесен нито за четене, нито за изпълнение този договор. Защото освен за доставка на самолетите, той е и за поддръжка на техниката", подчерта Стефан Янев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст