ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Намаленият бюджет няма да възпрепятства дейността на прокуратурата

Надежда Йорданова мин. на правосъдието

Намаленият бюджет на съдебната власт няма да възпрепятства дейността на прокуратурата, увери министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Тя обаче подчерта, че трябва да се постави акцент върху ефективността и прозрачността при изразходване на публичните средства.

Йорданова напомни, че България отделя най-висок процент от БВП за правосъдната система, и посочи, че Висшият съдебен съвет е в правото си да сезира Европейската комисия заради намаления бюджет.

„Право на Висшия съдебен съвет е да приложи процедурите така, както намери за добре, няма какво да коментирам тези действия“, отбеляза правосъдният министър.

"Тържество на мафията и олигархията". Така вчера нарече главният прокурор Иван Гешев предложението на управляващите  –  20 милиона лева от средствата за текущи разходи на прокуратурата да бъдат дадени на Българската академия на науките. 

Според Обвинител номер едно внесените между първо и второ четене промени в бюджета за тази година са лош знак за държавността в България.

Темата за намалените пари на прокуратурата беше подгрята вчера с позиция на Прокурорската колегия в много остър тон. 

Сутринта, противно на обичайната си практика, главният прокурор Иван Гешев спря за коментар пред медиите преди заседанието на Висшия съдебен съвет, за да предупреди, че от тези  минус 20 милиона ще спечелят олигарсите, а след това го повтори и пред колегите си от Съвета.

"Нарушение на Конституцията, посегателство на разделението на властите, опит прокуратурата да бъда наказана" бяха част от аргументи, с които Обвинител номер едно възрази срещу съкратените пари. И още -"директна политическа атака, маскирана под формата на финансова помощ за БАН, за да се противопоставят прокурори на учени".

Той призова народните представители да спазят Конституцията и законите и да отхвърлят орязването на парите на прокуратурата.

"Сериозна тревога изпитваме за върховентсвото на правото и закона. Преди вчерашното решение на съда на Европейския съюз затова, че на определени държави могат да се спират и намаляват съответните финансови средства, които се отпускат, когато в тези държави има проблеми с върховенството на правото и ако има такъв проблем, той няма да е заради фалшивата новина и лъжа политическа затова, че има проблем с Плана за възстановяване, свързан с Прокуратурата и главния прокурор, а ще е точно заради тези неща, които се правят, които освен, че противоречат на Конституцията, те противоречат на европейските ценности".

Още вчера прокурорската колегия на ВСС реагира остро срещу намалението. Парите се вземат от текущите разходи на прокуратурата, а предложението е те да бъдат дадени на Българската академия на науките. Гешев коментира това с думите: „Не зная кой политически гений е измислил тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с учените“.

Гешев предупреди – без тези 20 милиона до средата на годината прокуратурата ще остане без пари за експертизи, преводи и няма да може да работи. Коментарът на главния прокурор беше: „Това ще е тържество на мафията“, а ще загуби обществото".

Той видя потенциална опасност в бъдещ конфликт съд – прокуратура, ако парите на обвинителите свършат и се наложи да се прехвърлят пари от тези за съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст