ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Инфлацията в ЕС се е ускорила до 5,6 на сто

Инфлация за януари

Годишната инфлация в Европейския съюз през януари се е ускорила до 5,6 на сто спрямо 5,3 на сто през декември 2021 година, съобщиха от Евростат. В еврозоната показателят е достигнал 5,1 на сто спрямо декемврийското равнище от 5 на сто. Година по-рано инфлацията бе 1,2 на сто в ЕС и 0,9 на сто в еврозоната. 

За България Евростат прогнозира, че инфлацията ще достигне 7,7 на сто през януари след равнището от 6,6 на сто през декември. През първия месец на миналата година инфлацията в страната ни бе на отрицателното ниво от минус 0,3 на сто. 

Сред страните – членки на ЕС, най-нисък темп на годишната инфлация се отчита във Франция (3,3 на сто), Португалия (3,4 на сто) и Швеция (3,9 на сто). Най-висока годишната инфлация през януари е била в Литва (12,3 на сто), Естония (11 на сто) и Чехия (8,8 на сто). Спрямо декември миналата година инфлацията, отчетено на годишна основа, се е понижила в осем страни членки, а е нараснала в деветнайсет. 

През януари най-голям принос за годишната инфлация в еврозоната са имали цените на енергията (+2,80 процентни пункта), следвани от услугите (+0,98 процентни пункта); храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,77 процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (+0,56 процентни пункта).  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст