ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НС прекъсна дискусията за бюджета и обсъжда декларация за Украйна

Парламент Продължаваме промяната

Депутатите прекъснаха дискусията по държавния бюджет и преминаха към обсъждане на обща декларация от Народното събрание по повод това, че тази сутрин Русия започна специална военна операция в Донбас, Източна Украйна. Предложението за прекъсване на дискусията по бюджета беше направено от ДПС и ГЕРБ-СДС. Първоначално искането беше отхвърлено, а след това прието при прегласуването със 117 гласа "за", 48 "против" и 66 въздържали се.

По предложение на ГЕРБ-СДС депутатите решиха в 16:00 часа днес на закрито заседание на парламента да бъдат изслушани представителите на службите за сигурност, както и министрите на отбраната и на външните работи.

"В комшията гори, имаме проблеми, ние сме съседи, не можем да се правим, че нищо не се случва", мотивира предложението председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Ситуацията е сериозна, може би сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция, добави той. 

Повече от пет часа няма съгласие между парламентарните групи в Народното събрание за една обща декларация, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя за обсъждане на обща декларация, която, по думите ѝ, е безвъзвратно закъсняла и по-късно днес в парламента да бъдат извикани представители на службите, както и министрите на отбраната и на външните работи. 

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров заяви, че се намираме в изключително сложна ситуация, затова би било безотговорно да оставим държавата без бюджет. "В момента вървят много активни консултации с нашите европейски партньори и с отговорните институции в държавата, посочи той и призова да продължат с бюджета и утре на закрито заседание да получат подробна информация от службите", изтъкна той.

"Няма да оставим страната без бюджет, ако трябва ще работим цяла нощ", каза в отговор Йордан Цонев от ДПС. И допълни, че ако българският парламент остане до утре без позиция, това ще е знак към партньорите ни и към Украйна.  

В крайна сметка дебатите по бюджета бяха прекъснати, а по предложение на председателя на парламента Никола Минчев днешното заседание беше удължено до приключване на второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г.

От "Възраждане" казаха, че няма да я подкрепят, защото се подкрепят санкции срещу Русия. Предстои декларацията за бъде гласувана в пленарната зала. След продължителни дебати и почивка, поискана от БСП, депутатите приеха да гласуват декларацията точка по точка, а преамбюлът да се гласува отделно. Предложението беше направено от Георги Свиленски от левицата.

Проектът на декларация прочете пред депутатите Андрей Гюров – председател на ПГ на ПП. 

ДЕКЛАРАЦИЯ

Народното събрание на Република България,

като взима предвид устава на Организацията на обединените нации

като стъпва върху резултатите от Хелзинкския процес и заключителния акт на конференцията от 1 август 1975 г. и свързаните с него последващи документи на ОССЕ като отчита постигнатите договорености разписани в Минския меморандум от 19 септември 2014 г. и пакета мерки за прилагане на минските споразумения, приети и подписани на 12 февруари 2015 г.

като припомня текстовете на Будапещенския меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 5 декември 1994 г.

като остава на последователни позиции подкрепящи суверенитета, териториалната цялост и демократичното развитие на Украйна

ДЕКЛАРИРА:

Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.

Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и се върне към спазване на международното право в пълен обем.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст