ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пол Ройтер израства от репортер до основател на агенция Reuters News

Пол Юлий Фрайхер фон Ройтер (Барон фон Ройтер) - роден в Германия

На днешния ден можем да си спомним за Пол Юлий Фрайхер фон Ройтер (Барон фон Ройтер) – роден в Германия, но британски журналист и предприемач, който е пионер на телеграфията и репортажите за новини. Ройтер израства от репортер до собственик на медии и основател на агенция Reuters News, която стана част от конгломерата Thomson Reuters през 2008 година.

Пол Ройтер умира през 1899 г. във вила Ройтер във френския град Ница. Погребан е обаче в гробището Уест Норвуд в Южен Лондон. Агенция Ройтерс отбеляза 100-годишнината от смъртта на своя основател, като пусна университетска награда (наградата за иновации на Paul Julius Reuter) в Германия.

Пол Ройтер е роден като Израел Бир Йосафат в Касел, Германия. Баща му Самуел Леви Йосафат беше равин. В Гьотинген Ройтер се срещна с Карл Фридрих Гаус, който експериментира с предаването на електрически сигнали по жица.

На 29 октомври 1845 г. Ройтер се премества в Лондон, наричайки себе си Юлий Йосафат. Месец по-късно той преминава в християнството на церемония в немската лютеранска капела "Св. Георги" в Лондон  и променя името си на Пол Юлий Ройтер.

Бивш банков чиновник, през 1847 г. той става съдружник в "Ройтер и Старгард", берлинска книгоиздателска фирма. Разпространението на радикални памфлети от фирмата в началото на революцията от 1848 г. привлича вниманието на властите върху Ройтер. По-късно същата година се налага да замине за Париж  и работи в информационната агенция на Чарлз-Луис Хавас – "Агенс Хавас", бъдещата агенция "Франс Прес".

С развитието на телеграфията Ройтер основава собствена информационна агенция в Аахен,

прехвърляйки съобщения между Брюксел и Аахен, използвайки гълъби-носители и по този начин свързвайки Берлин и Париж, крайните пунктове на германските и френско-белгийските телеграфни линии. По-бързи от пощенския влак, гълъбите дадоха на Ройтер по-бърз достъп до финансови новини от Парижката борса. В крайна сметка гълъбите са заменени от директна телеграфна връзка.

С изграждането на телеграфна линия между Великобритания и Европа, Ройтер се мести в Лондон, наемайки офис близо до Лондонската фондова борса. От начало неговият бизнес е ограничен най-вече до търговски телеграми, но с процъфтяването на ежедневниците той убеждава няколко издатели да се абонират за неговата услуга. Първият му грандиозен успех идва през 1859 г., когато той предава в Лондон текста на реч на Наполеон III, предвещавайки австро-френската война на Пиемонте в Италия.

Разпространението на подводни кабели помогна на Ройтер да разшири услугата си и на други континенти. След няколкогодишна конкуренция Ройтер и двете други агенции – "Хавас" от Франция и "Волф" от Германия, се споразумяват за географско разделение на територията, оставяйки на "Хавас" и "Волф" съответните им страни, както и части на Европа и Южна Америка. Трите агенции държат виртуален монопол върху световните пресслужби в продължение на много години.

През 1863 г. Ройтер със собствени средства изгражда телеграфна връзка до Крукхейвен, най-отдалечената югозападна точка на Ирландия. Наближавайки Crookhaven, кораби от Америка хвърлят в морето кутии с новини. А Ройтерс телеграфира директно в Лондон, като новините пристигат много преди корабите да стигнат до Корк.

На 17 март 1857 г. Ройтер е натурализиран като британски гражданин. На 7 септември 1871 г. херцогът на Сакскобурггота му присвоява благородната титла на Фрайхер (барон). През ноември 1891 г. кралица Виктория му предоставя (и на следващите му наследници от мъжки род) правото да използва германската титла ("Барон фон Ройтер") и във Великобритания.

Пол Ройтер се пенсионира като управляващ директор на "Ройтерс" през 1878 година.

През 2008 г. "Ройтерс Груп" се обединява с канадско-американската корпорация "Томпсън", която контролира 53% от новата компания, носеща вече името "Томпсън Ройтерс" (Thomson Reuters).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст