ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тина Търнър загуби дело за плакат, използващ името ѝ за подвеждаща реклама в Германия

тина търнър

Американската певица Тина Търнър загуби съдебната битка в Германия, чиято цел беше да предотврати използването на плакат с името ѝ за подвеждаща реклама, предаде ДПА. Германският федерален съд одобри произнесено по-рано решение на регионален съд в Кьолн, според което свободата на изкуството надделява над правото на име и изображение.

Търнър предприе съдебни действия срещу баварската промоутърска компания "Кофо ентъртейнмънт" заради шоу, озаглавено "Просто най-доброто – историята на Тина Търнър". В него Доротея "Коко" Флечър, която е двойничка на певицата, изпълнява хитовете й. Адвокатите на американската музикална звезда твърдят, че външният вид на Флечър е подобен на този на Търнър и че снимката, заедно с името, могат да създадат впечатление, че самата певица е на сцената или поне подкрепя шоуто.

В решение от 2020 г. окръжен съд в Кьолн прие аргументите на защитата, но то беше отхвърлено от по-горна инстанция в града. След това делото стигна до Федералния съд в Карлсруе. "Това, което не харесва г-жа Търнър, е, че тя би искала да отговаря за правата върху нейната личност", обясни тогава адвокатката на Търнър Керстин Шмит. "Тя би искала да решава кога името и лика й да се използват за търговски цели."

Проблемът беше, че изявата е замислена като знак на почит и че Тина Търнър няма нищо общо с нея, допълни Шмит. Според защитата на "Кофо ентъртеймънт" "ако едно шоу попада под художествена свобода, то трябва да бъде популяризирано подобаващо и всъщност от главната актриса, която се появява" в него.

Съдът трябва да приложи стандартът за достатъчно добре информиран човек, а не за такъв, който е „хронично глупав и вижда всичко повърхностно“, каза тогава адвокатката на промоутърската компания Брунхилде Акерман.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст