ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън удря износа за Русия и водещи руски банки

джо байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви икономически санкции и рестрикции върху износа към Русия, предадоха световните агенции.

"Путин избра пътя на тази война в Украйна и той и Русия ще понесат последиците на новите санкции", заяви държавният глава. Президентът допълни, че Русия е предприела с нищо непредизвикано нападение срещу Украйна и че действа до голяма степен, както САЩ са го предвидили, предаде Ройтерс. Той определи действията на Русия в Украйна като чиста агресия.

Президентът подчерта, че Путин ще се превърне в парий на международната сцена след решението си да атакува Украйна. Той добави, че не предвижда да говори с руския държавен глава, но допълни, че опцията за санкциониране на Путин е също на масата на дискусиите.

Президентът обяви също така разполагане на допълнителни военни от САЩ в Германия, предаде Ройтерс. Той каза, че САЩ ще защитават и най-малкото късче от територията на НАТО, но няма да изпратят военни в Украйна.

"Нашите въоръжени сили не отиват в Европа, за да се сражават в Украйна, а за да защитават нашите съюзници от НАТО и да успокоят тези съюзници на Изток", заяви той.

Байдън каза, че САЩ ще ограничат способността на Русия да прави бизнес в долари и йени и че четири допълнителни руски банки ще бъдат санкционирани, сред които и ВТБ и Сбербанк. Санкционирани ще са и олигарси и високотехнологичният сектор. Налага се и контрол на експорта към Русия. Всичко това ще има тежка цена на руската икономика едновременно и незабавно, допълни той. Санкционираните банки притежават авоари в размер на 1 трилион долара.

След обещаните от американския президент Джо Байдън санкции срещу Русия, неговата администрация обяви рестрикции върху експорта, което ще попречи на Русия да има глобален достъп до експорт на всичко, от електроника до компютри, от полупроводници до самолетни части, предаде Ройтерс, като се  позова на съобщение на министерството на търговията на САЩ.

Но Байдън се въздържа да наложи някои от най-тежките санкции, в това число и изключване на Русия от системата за разплащане СУИФТ.

Байдън прогнозира, че следващите седмици и месеци ще бъдат тежки за украинците. Той предупреди Русия, че ако тя продължи с кибератаките, то САЩ ще отвърнат на това.    

Президентът каза, че работи за гарантиране на световните енергийни доставки. Той призова петролните и газовите компании да не експлоатират кризата в Украйна и да увеличават цените.

Санкции се въвеждат и срещу 24 души и организации в Беларус заради тяхната подкрепа за руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Те са насочени срещу банки, компании, предприятия от отбранителния сектор, сигурността, представители на сектора по отбраната, близки на президента Александър Лукашенко.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст