ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Брюксел: Санкциите на ЕС срещу Русия не са стигнали докрай

ек еврокомисия европейска комисия

Ако Русия предприеме допълнителна агресия срещу Украйна, ЕС ще отговори с мащабни мерки и бързо, заяви днес говорител на Европейската комисия.

Той изрази убеденост, че одобрените от Европейския съвет снощи санкции срещу Москва, които ще бъдат окончателно въведени с решение на Съвета на ЕС днес, значително ще ограничат възможностите на руския режим да финансира агресията. Налагаме санкциите постепенно, не сме стигнали докрай, поясни говорителят.

Той призова да се изчака въздействието от вече приетите с единодушие мерки. Говорителят не отговори дали ЕС би спрял помощта за Украйна, ако управлението в Киев се смени.

Русия се подигра с правилата на международния ред, с Устава на ООН, и цивилизованият свят трябва да се изправи срещу тази най-голяма заплаха за сигурността след края на Втората световна война, заяви той. Очакваме нашите съюзници и партньори да защитят принципите, на които са основани нашите държави – съпричастие, защита на демокрацията и спазване на международния ред, добави говорителят.

Знаем, че Кремъл не е Русия и (президентът Владимир) Путин не е руският народ, добави той. Говорителят определи руските действия в Украйна като нерационални, нецивилизовани, с неясна крайна цел. 

По неговите думи ЕК е готова с действия при очакваната бежанска вълна. Комисията днес съобщи, че в отговор на искане от Украйна ЕС осигурява хуманитарна помощ. Съгласуват се действия за доставка на помощи от много европейски страни, както и възможна подкрепа за Молдова, Полша, Румъния и Унгария, където се очаква бежанска вълна.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст