ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цацаров пак с достъп до тайни, ДКСИ му го върна

Парламент парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията Сотир Цацаров

Шефът на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров отново има достъп до класифицирана информация. Това стана известно, след като самият Цацаров се похвали в специално съобщение, че Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е върнала достъпа му до тайни със свое решение от 24 февруари.

Шефът на КПКОНПИ и бивш главен прокурор подаде оставката си на 17 януари, ден преди да бъде обявено, че допускът му до класифицирана информация е отнет. На изслушване пред вътрешната комисия, Цацаров обвини МВРІшефа Бойко Рашкол и премиера Кирил Петков в натиск, довел до решението му да хвърли оставката си. 

Премиерът пък изрази съмнение, че е имало теч на информация към председателя на комисията, затова е изпреварил отнемането на допуска с подаването на оставката. В крайна сметка молбата на Цацаров да бъде освободен бе приета от Народното събрание в началото на февруари.

В съобщението си днес Цацаров отново посочва, че на 14 януари в 13,20 ч. в кабинета му в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС са му връчили акт за отнемане на разрешението му за достъп до класифицирана информация. Актът е бил подписан същия ден сутринта от заместник-председателя на агенцията Станислав Станчев. "Час и половина преди това, в ефира на национална телевизия, министър-председателят Кирил Петков обяви отнемането на достъпа с довода, че съм се "провалил на контрола за надеждност". По този повод публикувах своя позиция, която поддържам изцяло", пише в съобщението му.

Цацаров е обжалвал акта за отнемане на достъпа до класифицирана информация по предвидения в закона ред пред Държавната комисия по сигурността на информацията. Днес той получил уведомително писмо от ДКСИ, че с решение от 24 февруари 2022 г. комисията е отменила издадения от ДАНС акт, с който се отнема разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво "Строго секретно".

"По повод изявление на министър-председателя Кирил Петков в негово интервю пред телевизия bTV, че "ще има последствия от изнесената от Цацаров класифицирана информация и случаят вероятно ще бъде предаден на прокуратурата", сам отправих такъв сигнал с искане за проверка на моите действия и на твърденията на Петков, които на практика навеждат извод за извършено от мен престъпление", припомня председателят на антикорупционната комисия. Той е бил уведомен от Софийска градска прокуратура, че с постановление от 16 февруари е отказано образуване на досъдебно производство, поради това, че деянието, предмет на проверката, не съставлява престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на информация, представляваща държавна тайна), нито каквото и да е друго престъпление.

В съобщението Цацаров пише, че отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението, което той има като бивш съдия и главен прокурор към агенцията и към служителите в нея.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст