ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гражданският съвет към ВСС е против закриването на спецсъда

Висш съдебен съвет

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет се обяви категорично против закриването на специализирания съд и прокуратура и реши да помоли компетентите да сезират Конституционния съд субекти, да го попитат – може ли чрез законодателни изменения да се закрият специализираните структури. Сред имащите право да се обръщат към конститутиционните съдии са депутатите, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и главният прокурор.

Според Гражданския съвет на Висшия съдебен съвет общественото обсъждане по промените в Закона за съдебната власт трябва да продължи.

В сряда вечерта министърът на правосъдието Надежда Йорданова съобщи с публикация във Фейсбук, че предложенията за закриването на специализираните структури вече са в Министерския съвет. Те предвиждат и премахване на т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат, както и за административните ръководители в съдебната система.

Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане на статуса на работещите в тях съдии, прокурори, следователи и администрация, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава. Това предвижда приетият в четвъртък от правителството законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Със законопроекта се предлага и отмяна на кариерните и финансови бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), главния инспектор и инспекторите от Инспектората към ВСС (ИВСС), както и кариерните бонуси за административните ръководители на съдилищата и прокуратурите и техните заместници.

„Структурните и организационни промени по отношение на звената на специализираното наказателно правосъдие имат за цел да гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите. За десетгодишния срок на своето действие, специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не постигнаха заложените със създаването им през 2011 г. цели“, се посочва в мотивите към законопроекта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст